Langste geveltuin van Nederland in Rotterdam
Overzicht
  • Nieuws
  • 28/09/2020

Langste geveltuin van Nederland in Rotterdam

Zo’n 70 vrijwilligers hebben het record voor de langste geveltuin van Nederland verbroken. Langs appartementencomplex de Peperklip in Rotterdam-Zuid is zaterdag 26 september een 210 meter lange tuin aangelegd. De actie is onderdeel van de campagne 1000 geveltuinen Rotterdam, die deze zomer alle zeilen bijzette om Rotterdam te vergroenen, door het aanleggen van geveltuinen.

Geveltuin XXL

In de 210 meter lange geveltuin bij de Peperklip staan zo’n 1.000 bloemen en planten. De geveltuin XXL fleurt de straat op, biedt verkoeling op warme zomerdagen, vangt regenwater op en heeft een positief effect op de biodiversiteit.

Beheer en onderhoud

Woningcorporatie Vestia van de Peperklip neemt het eerste jaar de kosten voor het beheer en onderhoud van de geveltuinen op zich. In samenwerking met de tegenover gelegen Rotterdamse Munt, een stadskruidentuin met educatie-functie en sterke binding met de wijk wordt het onderhoud gedaan met bewoners en omwonenden van de Peperklip.

Zo'n 70 vrijwilligers legden de geveltuin aan bij De Peperklip.

Actie 1000 geveltuinen

De langste geveltuin van Nederland is onderdeel van een initiatief om deze zomer 1000 nieuwe geveltuinen in Rotterdam te realiseren. De teller stond op 16 september op 735 geveltuinen. Eerder deze zomer werd al eerder een superlange geveltuin aangelegd, namelijk eentje van 142 meter bij De Kroon in Rotterdam-West. Dit initiatief wordt ondersteund door Rotterdams WeerWoord en  ‘Rotterdam gaat voor groen’ van de Gemeente Rotterdam en Waterschap Hollandse Delta.

Weerbaarheid door klimaatadaptatie

Een groene stad verhoogt de weerbaarheid tegen een veranderend klimaat met meer extreme regenbuien, hete en droge periodes. Ook zorgt het voor meer biodiversiteit en een gezonde en duurzame stedelijke leefomgeving. Zo draagt klimaatadaptatie bij aan de toekomstbestendigheid en weerbaarheid van de stad.