Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Een nieuw groenblauw schoolplein in Oude Noorden

Het groenblauwe plein aan de Snellemanstraat in het Oude Noorden is officieel geopend. Dit plein wordt veel gebruikt door Basisschool Prinses Julianaschool.

Er was in de voorafgaande week voor de opening echt naar dit moment toegeleefd. Alle klassen hebben buiten natuurlessen gehad en vogelhuisjes en zaadbollen geknutseld voor de inrichting van het nieuwe plein.

Een feestelijke opening

In september werd het lint van het gloednieuwe groenblauwe plein van de Basisschool Prinses Juliana doorgeknipt. Samen met de kersvers gekozen kinderdirecteur Alara en de leerlingen van de leerlingenraad heeft directeur Hannah Veux de schaar genomen en is officieel het prachtige nieuwe plein geopend. De kinderdirecteur hield nog een openingsspeech waarin ze vertelde hoe dit plein tot stand gekomen was. De overige leerlingen keken online in de klassen mee naar het openingsmoment. Toen het lint eenmaal doorgeknipt was, stapte het gezelschap, samen met de uitgenodigde pers, onder de ballonnenboog door om het plein te bewonderen. Heel de dag door waren er voor alle klassen spelletjes en activiteiten, georganiseerd door medewerkers van het Kinderparadijs.

Voordelen groenblauw schoolplein

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust, en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En het zorgt voor minder wateroverlast bij de school en in de wijk tijdens zware regenbuien. Hierdoor draagt het plein bij aan de doelstelling van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken.

Tot stand gekomen

Sinds 2018 is Rotterdam 18 groenblauwe schoolpleinen rijker. In totaal hebben 18 scholen de afgelopen jaren deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen gekregen. Met de nieuwe subsidie voor groenblauwe schoolpleinen in 2023 kunnen nog eens minstens vijf scholen hun plein aanpakken. Het plein aan de Snellemanstraat is het derde openbare groenblauwe plein dat wordt opgeleverd. Eerder werden het Taandersplein en het plein aan de Nicolaas Beetstraat aangepakt. Dit jaar worden er nog drie (openbare) groenblauwe schoolpleinen aangelegd aan de Nozemanstraat, het Schelfplein en het Dempoplein.

Mede mogelijk

Het vernieuwde plein is mede mogelijk gemaakt door “Rotterdam gaat voor groen“. Met dit programma wil de gemeente – in samenwerking met bewoners, bedrijven en bijvoorbeeld woningcorporaties – zorgen voor 21 hectare extra groen in de stad. Dat is ongeveer 40 voetbalvelden.