- Weerwoord in de stad
- vandaag
Nieuwe bestemming voor kleine en grote boodschappen
Wat als…we menselijke poep veranderen in compost en plas zuiveren tot schoon water? Met BlueCity Circular Water krijgen onze kleine en grote boodschappen een nieuwe bestemming.
Als we poep en plas meteen aan het begin scheiden, kunnen we ze op meerdere manieren zuiveren en hergebruiken. Dat wordt steeds belangrijker, want schoon water kan in de toekomst schaarser worden door klimaatverandering en droogte. Het ‘Closed Loop Concept’ (een soort kringloopsysteem) kan ons helpen drinkwater te besparen.
Water hergebruiken
Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is dé oplossing voor veel problemen die slecht zijn voor de natuur en het milieu. Van het winnen van fosfaat (een soort voedingsstof voor planten) voor kunstmest tot het verspillen van drinkwater bij het doortrekken: als we poep en plas als waardevol gaan zien, verandert alles. Arno van Prooijen, directeur Openbare Werken van de gemeente Rotterdam en heemraad, Wim van Heemst van hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Anne Mollema van waterschap Hollandse Delta hebben BlueCity Circular Water feestelijk geopend. Het project is nu in gebruik. Klik op de pijl om door de foto’s hieronder te bladeren.
Hoe werkt het?
Nederlanders spoelen de wc gemiddeld vijf keer per dag door, per spoelbeurt verdwijnt er zo’n 6 liter schoon drinkwater in het riool. Zonde, toch? In het BlueCity-gebouw in Rotterdam zijn twee zit-toiletten, twee unisex urinoirs en een douche gebouwd die water scheiden. De sanitaire installatie gebruikt water afkomstig van regenwater en uit de wasbakken en douches (grijs water), urine uit de urinoirs (geel water) en water afkomstig van de spoeltoiletten (zwart water) om de toiletten door te spoelen. Het water wordt zo goed schoongemaakt dat het opnieuw kan worden gebruikt. Dat noemen we een circulaire waterstroom. En het wordt nog beter: uit het gele water winnen we meststoffen en uit het zwarte water zelfs compost en meststoffen. Pas als het water echt niet meer bruikbaar is, gaat het naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Onderzoekers testen of dit plan technisch, financieel en wettelijk haalbaar is.
Onderzoeksproject
BlueCity Circular Water is onderdeel van een onderzoek van Alliantie Waterkracht. Van oktober 2023 tot juli 2024 wordt er gekeken naar hoe goed het allemaal werkt. Ze willen vooral weten of deze manier van water schoonmaken en hergebruiken effect heeft op de manier waarop we normaal met water omgaan. Ze kijken ook naar de kwaliteit van het opnieuw gebruikte water en hoeveel waardevolle stoffen eruit worden gehaald. Met hulp van EU Kansen voor West, STOWA en Alliantie Waterkracht realiseerden SEMiLLA Sanitation, NijhuisSaur Industries, hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, hoogheemraadschap Delfland, BlueCity, gemeente Rotterdam, gemeente Capelle aan den IJssel en drinkwaterbedrijf Evides dit project waarin de technische, economische en juridische haalbaarheid van een waterzuiveringsconcept op gebouwniveau wordt onderzocht.
BlueCity is een groot gebouw met veel ondernemers en werknemers. Er worden ook evenementen gehouden. Hierdoor is het een goede plek om te testen hoe het systeem werkt als er veel mensen gebruik van maken. Je kunt kiezen tussen een wc die meststoffen maakt of een urinoir dat vloeistoffen verzamelt, want voortaan worden de boodschappen gescheiden. Dus vanaf nu is plassen en poepen in BlueCity een hele belevenis!