Avontuurlijk schoolplein
Overzicht
  • Nieuws
  • 22/11/2020

Avontuurlijk schoolplein

Als je basisschool De Margriet heet, verdien je toch een groenblauw schoolplein? Dat heeft deze school in Blijdorp nu dan ook. Op het nieuwe plein kun je lopen over de schelpenpaadjes of klauteren op de heuvel gemaakt van gebruikte tegels. Water oppompen, dammetjes bouwen of balanceren op de stapstenen. De schoolkinderen én de kinderen uit de buurt kunnen heerlijk, avontuurlijk spelen en picknicken op het plein.

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust. Bij hitte geeft het groen bovendien verkoeling en schaduw. Maar ook helpt het bij regenbuien bij de afvoer van het regenwater. Dat betekent bij hevige regenbuien minder waterplassen rondom de school én in de wijk.

Spelen in groen en water

Leerkracht Ruth Waakop Reijers van De Margriet: ‘Groen zit in ons DNA. We hadden al een behoorlijk groen kleuterplein en we wilden dit ook voor onze middenbouw. Spelen in de natuur biedt veel: het is goed voor de motoriek en is rustgevend. Bij natuureducatie is het ideaal: je vindt wormpjes en andere beestjes gewoon op je eigen schoolplein.’ Ook zijn er vergevorderde plannen om hen te betrekken bij het onderhoud van het groen.

 

Nóg vijf scholen

Op gepaste afstand van elkaar openden de kinderen van De Margriet en wethouder Bert Wijbenga het vernieuwde schoolplein. Wethouder Wijbenga: ‘De Margriet mag trots zijn op haar schoolplein. Ik ben blij dat onze subsidie dit mogelijk heeft gemaakt én voor nog vijf scholen die binnenkort hun groene, water-weerbare plein opleveren. Zo komen in buurten met veel stenen steeds meer mooie, groene plekken, waar ook nog eens het water na heftige regenbuien beter wordt afgevoerd.’

Subsidie aanvragen kon tot 15 november

Vorig jaar stelde de gemeente Rotterdam voor het eerst subsidie beschikbaar voor groene, klimaatvriendelijke schoolpleinen. De Margriet realiseerde het eerste schoolplein uit die subsidiepot. Ook dit jaar was € 400.000 subsidie beschikbaar, maximaal € 80.000 per school. Basisscholen die ook een groenblauw schoolplein wilden, konden dit tot en met 14 november aanvragen. Randvoorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor de kinderen uit de buurt. De subsidie is bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein. Ook voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen is er subsidiegeld.

Rotterdam gaat voor groen

De subsidie maakt onderdeel uit van Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord. Met het programma Rotterdam gaat voor groen wil de gemeente de komende jaren – in samenwerking met bedrijven, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties – zorgen voor 20 hectare extra groen in de stad. Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig, sterker en nog leuker te maken.