Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 26/09/2023

Gezocht: innovatieve pioniers voor het Experimentendak

Ben jij een productontwikkelaar, leverancier, en/of duurzame pionier en heb jij een innovatieve toepassing om op het dak zoveel mogelijk water te bergen, zo efficiënt mogelijk energie op te wekken of zo hoog mogelijke kwaliteit in groen/biodiversiteit te leveren? Of heb je een ander geniaal idee? Meld je nu aan voor het Experimentendak!

Als onderdeel van het project LIFE@Urban Roofs stelt de gemeente Rotterdam een dak ter beschikking voor diverse duurzame en klimaatadaptieve experimenten. Het Experimentendak bevindt zich op een gemeentelijk dak bij Kleinpolderplein en heeft een oppervlakte van minimaal 500m2 tot maximaal 1000m2, verdeeld over maximaal 20 plots van 50m2. Over een periode van 1-5 jaar kunnen nieuwe technologieën worden getest en gemonitord.De resultaten van deze tests zullen worden gebruikt om investeringen in innovatieve klimaatadaptieve maatregelen op daken te bevorderen.

Aanmelden

Geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden voor een plot door een Plan van Aanpak in te vullen en dit vóór vrijdag 6 oktober om 12:00 uur in te dienen via een e-mail naar ExperimentendakSO@rotterdam.nl. Bekijk het Proceduredocument voor gedetailleerde informatie over de uitgangspunten, spelregels, deadlines, selectieprocedure en aanmoedigingsprijzen. Wil je zien welke duurzame pioniers je zijn voorgegaan of heb je behoefte aan meer informatie over het Experimentendak? Neem dan een kijkje op deze website.

Download de documenten hier:

Plan van Aanpak Proceduredocument

Rotterdams Dakenlandschap

Rotterdam telt ruim 18 km2 aan platte daken, wat een enorm potentieel biedt om zowel fysieke als maatschappelijke uitdagingen aan te pakken door deze daken multifunctioneel te benutten. We onderzoeken diverse dakoplossingen op gebieden zoals waterberging, vergroening, bevordering van biodiversiteit, duurzame energieopwekking, het bestrijden van hittestress en het bevorderen van circulariteit. Hoe kunnen we slimme, duurzame combinaties creëren om de veelzijdigheid van daken te maximaliseren?

LIFE@Urban Roofs

Voor het LIFE@Urban Roofs project heeft de gemeente Rotterdam samen met haar partners financiering ontvangen van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het hoofddoel van dit project is om particuliere partijen bewust te maken van de voordelen van multifunctionele daken, waardoor er meer informatie beschikbaar komt om investeringen in klimaatadaptatie te bevorderen. Binnen dit project worden nieuwe samenwerkingsvormen en investeringsmodellen onderzocht en geïmplementeerd, zoals het Rotterdamse Experimentendak.

Veelgestelde vragen

Als je nog vragen hebt, ben je van harte welkom bij de online Q&A-sessie via Microsoft Teams op woensdag 27 september van 13:00-14:00 uur. Hier bieden we graag de gelegenheid om vragen te stellen over de aanmeldingsprocedure, het Plan van Aanpak, de voorwaarden, of andere aspecten met betrekking tot het Experimentendak. Meld je aan door een e-mail te sturen naar ExperimentendakSO@rotterdam.nl. In de dagen voorafgaand aan de sessie ontvang je een vergaderverzoek voor de Microsoft Teams-vergadering.


Hoelang duurt het project van het Experimentendak?

Elk experiment heeft een duur van 1 jaar. Daarna vindt er opnieuw een inschrijvingsronde plaats voor het gebruik van het Experimentendak. Lopende experimenten kunnen in aanmerking komen voor verlenging van een plot.

Wat is het totale oppervlakte van het Experimentendak?

Het Experimentendak heeft een oppervlakte van minimaal 500 m2 en maximaal 1000 m2.

Hoe groot is een het experimentenplot?

Het dak zal ingedeeld worden in maximaal 20 plots van 50 m2.

Is een plot van meer dan 50 m2 mogelijk?

Dat is geen probleem. Het is mogelijk om meerdere plots toe te kennen aan één experiment.

Wat is de maximale belasting van het dak?

De maximale belasting van het dak is 110 kg/m2.

Waar is de locatie van het Experimentendak?

Het Experimentendak bevindt zich op gebouw C van de gemeentelijke locatie Kleinpolderplein (KPP).
Het adres is Kleinpolderplein 5, 3042 CE, Rotterdam.

Wie financiert de experimenten op het dak?

De gemeente Rotterdam maakt het dak geschikt voor experimenten. De financiering van het experiment ligt bij de deelnemende partijen zelf.

Hoeveel experimenten worden er gekozen?

De beoordelingscommissie selecteert de meest innovatieve experimenten om op het Experimentendak uit te voeren. Het aantal geselecteerde experimenten kan variëren, afhankelijk van de beschikbare ruimte op het dak.

Hoe kom ik in aanmerking voor de aanmoedigingsprijzen?

De prijzen worden uitsluitend toegekend aan de deelnemende mkb’ers. De beoordelingscommissie kent de prijzen toe aan de drie meest aansprekende experimenten. De toekenning van de aanmoedigingsprijzen staat niet ter discussie.

Hoe kom ik in aanmerking voor de aanmoedigingsprijzen?

De prijzen worden uitsluitend toegekend aan de deelnemende mkb’ers. De beoordelingscommissie kent de prijzen toe aan de drie meest aansprekende experimenten. De toekenning van de aanmoedigingsprijzen staat niet ter discussie.

Wat is de einddatum van de aanmeldingsprocedure?

De aanmeldingsprocedure loopt tot vrijdag 6 oktober 2023 12:00. Geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden via ExperimentendakSO@rotterdam.nl.

Wanneer wordt de selectie bekend gemaakt?

De beoordelingscommissie komt in week 41 of 42 (9-22 oktober 2023) bij elkaar. De uiteindelijke selectie wordt in week 43 (23-29 oktober 2023) bekendgemaakt..

Wat is de start- en einddatum van het experimenten op het dak?

De experimenten worden uitgevoerd gedurende een jaar, met een geplande startdatum in november/december 2023 en een verwachte afrondingsdatum in november/december 2024..

Wat zijn de knock-out- en beoordelingscriteria?

Zie document; ‘Procedure Het Experimentendak’ – Bijlage Beoordelingsformulier.