Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Grondwater

Waterdoorlatende verharding

Soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Hier kan je voor waterdoorlatende verharding kiezen in plaats van gewone tegels.

Bij waterdoorlatende verharding (ook wel waterpasserende verharding genoemd) kan regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen en hoeft niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om bij heftige regenbuien wateroverlast op straat en in de tuin te voorkomen.

Het weghalen van gewone tegels en het vervangen door waterdoorlatende verharding biedt ook meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Bovendien blijft je omgeving koeler als je minder verharding toepast.

Als je een tuin hebt, probeer dan minimaal 60% van je tuin groen te maken. Vormen van waterdoorlatende verharding zijn: 1. een open bestratingspatroon, dat je kunt maken met gewone klinkers, die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers, gras, zand of grind. 2. Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestrating. 3. Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met veel poriƫn. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend. Verder ook: 4. houtsnippers, schors, cacaodoppen, grind, split, schelpen of lavasteen. 5. Een houten vlonder of 6. kunstgras, al heeft dat verder geen positief effect op de biodiversiteit en het helpt niet tegen hitte. Echt gras houdt de tuin koel en zorgt voor een rijk bodemleven.

Tip! Gebruik tweedehands stenen, deze zijn goedkoper en het hergebruiken van materialen is duurzamer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden