Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Grondwater

Ondergrondse infiltratie

Heb je weinig ruimte in je tuin? Of kun je jouw tegels niet missen? Dan kan je alsnog het regenwater van je dak en je terras in de grond laten wegzakken. Dit noemen we ondergronds infiltreren. In Rotterdam kun je hiervoor een subsidie krijgen!

Ondergrondse infiltratie betekent dat regenwater via een pijp naar een plek onder de grond gaat, zoals een grindkoffer of infiltratiekrat, en dan langzaam in de aarde zakt. De grootte van de infiltratievoorziening hangt af van je dak of terras en wat voor grond je hebt. Zandgrond laat water snel door, veen en klei langzaam of niet. De gemeente kan je vertellen over de grondsoort, of doe de emmertest. De hoogte van het grondwater is ook belangrijk. De bak of krat moet boven het gemiddelde grondwater zitten.

De Emmertest

Graaf een gat waar je de infiltratiekrat of -put in je tuin wilt hebben. Het gat moet zo diep zijn als een schep. Gooi dan een emmer water in het gat. Als het water binnen een half uur weg is, dan is de grond goed voor infiltratie. Duurt het langer dan een uur voordat het water weg is, dan is de grond niet zo geschikt.

Grindkoffer of -put

Maak een gat in de grond voor de grindkoffer of -put. Leg een speciaal doek (geotextiel) in het gat. Doe daarna grind, lavasteen of kleikorrels in het gat en doe het doek dicht. Dit doek houdt zand weg zodat het grind niet verstopt raakt.

Infiltratiekrat

Een infiltratiekrat werkt net zoals een grindkoffer. Maar een infiltratiekrat is van binnen leeg en kan meer water opslaan. Zet de krat minstens 30 centimeter onder de grond. Als er auto’s overheen rijden, zoals op een oprit, moet de krat minstens 50 centimeter diep liggen.

Zandvang

Als je water onder de grond laat weglopen, heb je een zandvang nodig. Dit is een klein putje dat zand uit het water haalt zodat het niet verstopt raakt. Je kan een zandvang kopen of zelf een maken met stenen of beton. Maak de zandvang regelmatig schoon.

Overloop en ontluchting

Als het heel hard gaat regenen kan de grindkoffer, de infiltratiebuis of de krat vol raken. Dan moet het water naar een lager deel van de tuin kunnen stromen waar het geen probleem is. Of je kan het water laten lopen naar de riolering. De overloop zorgt ook dat er lucht bij de grindkoffer, infiltratiebuis of grindkoffer kan komen.

Bladvanger

Een bladvanger plaats je in de regenpijp. De bladvanger scheidt de bladeren en ander grofvuil van het regenwater. Plaats de bladvanger op werkhoogte dan kan je hem makkelijk schoon maken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden