Icon Left Overzicht

Help de egel

De 10 van 010: dé symbolen voor biodiversiteit in Rotterdam. Van vuurvlinder tot vos en van zoete kers tot zanglijster, ieder soort draagt bij aan het verrijken en gezond houden van de natuur, die ons voorziet van schone lucht, water en voedsel. Wij kunnen er samen voor zorgen dat de 10 van 010 voldoende eten en een veilige leefomgeving hebben. De soort van de maand november is de egel!

De egel vindt voedsel in bodems met een rijke biodiversiteit en is dus ambassadeur voor een goede bodemkwaliteit. Een gezonde bodem is beter uitgerust tegen wisselende weersomstandigheden; in tijden van droogte wordt water vastgehouden (buffer), terwijl bij stortregens en hoosbuien water sneller wegvloeit. De bodem speelt dus een belangrijke rol voor zowel biodiversiteit als het klimaat.

Deze maand is het ook nog eens de Maand van de Ondergrond! Bekijk hier het programma van lezingen, excursies, workshops en filmpjes om meer te leren over de wereld onder jouw voeten.

Wat kan jij doen?

Meld je aan voor een activiteit van de Maand van de Ondergrond.
• vervang zoveel mogelijk tegels en houten schuttingen door groen.
• Kies voor inheems groen, een kruidentuin of moestuin.
• Laat bladeren en snoeiafval liggen, dat zorgt voor een gezonde bodem, minder ongewenste planten en een schuilplek voor egels.
• Geen tuin?
Maak je straat of wijk groener
door het beplanten van een boomspiegel of door een geveltuin aan te leggen.

Wil je weten waarom goede bodemkwaliteit belangrijk is voor de biodiversiteit in Rotterdam en wat je kan doen om te helpen? Lees dan het interview met tuinman Ed van Natuurstad.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden