Icon Left Overzicht

Help de laatvlieger

De 10 van 010: dé symbolen voor biodiversiteit in Rotterdam. Van vuurvlinder tot vos en van zoete kers tot zanglijster, de 10 van 010 zijn verkozen omdat ze de natuur in en rondom de stad in evenwicht houden. De soort van de maand augustus is de laatvlieger!

Deze vleermuissoort staat voor het belang van minder verlichting in de nacht. Kunstverlichting heeft een verstorend effect op het gedrag, de voortplanting en vitaliteit van allerlei diersoorten. Voldoende schemer helpt dieren om voedsel te vinden en in een aangenaam verblijfplaats te blijven. Ook helpt het planten die afhankelijk zijn van de bestuiving van nachtvlinders.

Wat kan jij doen?

  • Doe ‘s nachts je nachtverlichting in de tuin, balkon of rondom het huis uit. Zo bespaar je ook nog eens energie!
  • Toch buitenverlichting aan, denk dan aan een bewegingssensor, een warme oranje of rode kleur en een lage verlichtingssterkte, en ook aan de richting van je lampen. Wil je bijvoorbeeld de voordeur verlichten? Kies dan voor een lamp die naar beneden schijnt. Voorkom dat lampen rechtstreeks de lucht in schijnen.
  • Zet je binnen de lampen aan, doe dan je gordijnen en/of jaloezieën dicht. Zo beperken we de uitstraling vanuit woningen.

Benieuwd waarom minder verlichting nog meer belangrijk is, voor bijvoorbeeld de laatvlieger? Bekijk dan de video met ecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden