Reyeroord & Slimme Regenton

Klimaatverandering, energietransitie en digitalisering zijn belangrijke uitdagingen voor Rotterdam en de wereld. Besloten is om de wijk Reyeroord als proeftuin te laten dienen, waar al deze transities tegelijk worden aangepakt. Dat biedt veel kansen! In Reyeroord werken ondernemers, bewoners, en allerlei andere actieve partijen samen. Ze gaan met elkaar op ontdekkingsreis, om te ontdekken op welke manieren ze van Reyeroord een nog fijnere omgeving kunnen maken.

De groenstrook in het centrum van Reyeroord krijgt bijvoorbeeld een nieuw ontwerp en een belangrijke nieuwe functie als waterberging. Waarbij sommige delen altijd onder water staan en andere alleen wanneer het hard heeft geregend. Halverwege 2020 is er een (coronaproof) participatietraject opgestart met bewoners die kunnen meedenken over de verblijfsfuncties in de groenstrook.

Ook wordt er gezocht naar een geschikte locatie in Reyeroord om een Slimme Regenton te plaatsen. In tijden van neerslag voeren afgekoppelde daken water af richting de Slimme Regenton. Deze regenton staat in verbinding met het online weerbericht, waardoor het in staat is om voorafgaand aan een regenbui het water geleidelijk te lozen.

Het opgevangen hemelwater kan door bewoners gebruikt worden om hun planten water te geven. Daarnaast wordt er een pomp geïnstalleerd die de schoonmaakwagens van Schone Stad kunnen bijvullen met regenwater.

Studio Bas Sala is als bedenker, ontwikkelaar en producent van De Slimme Regenton.