Grijsgroen

Sta je er voor open om Rotterdam van een hele andere kant te zien? Filmmaker Rik van der Linden neemt je mee op expeditie om de stadsnatuur tot leven te brengen. Samen met ecologen, stadsbewoners en zijn camera ontdekt hij Rotterdam als natuurgebied.

In 2020 besloot Van der Linden dat hij als filmmaker reclame voor de natuur wilde maken. Toen hij oog kreeg voor het leven vlakbij huis zette dat een verandering in gang. “Elke wandeling werd een ontdekkingstocht. Zelfs de mossen op een boom worden interessant als je je erin verdiept. De stad heeft een nieuwe dimensie gekregen. Er is zoveel te zien.” Van der Linden wil met Grijsgroen niet alleen zijn verwondering delen, maar hij hoopt stadbewoners en beleidsmakers ook te verleiden om meer ruimte voor groen in de stad te maken.

Aflevering 1 – Gelukzoekers

In de eerste aflevering trekken we de Rotterdamse polder in en zien we hazen, lepelaars en grutto’s, maar ook een paartje scholeksters die het platteland als broedgebied heeft ingeruild voor een plat dak. Alles loopt gesmeerd tot de jongen zich van het dak storten en in de urban jungle belanden.

 

Aflevering 2 – Evolutie in de stad

Na een wandeling met evolutiebioloog Menno Schilthuizen zie je de stad nooit meer hetzelfde. Gebouwen worden rotskliffen en doodgewone soorten als de tuinslak, merel en stadsduif blijken zich op wonderbaarlijke wijze aan te passen aan het leven in de stenen stad.

 

Aflevering 3 – Bouwen voor het leven

Als je de tuin als natuurgebied ziet, is de sperwer daarin de toppredator. Behendig scheert hij tussen struiken, langs bomen en over schuttingen in zijn jacht op tuinvogels. We zien ook de egel, voor wie de tuin een dankbaar jachtgebied is. In deze aflevering onderzoekt Rik hoe de woonwijk een rijk natuurgebied kan zijn.

 

Aflevering 4 – Wie het kleine niet eert…

Tweederde van alle plant-en diersoorten in Nederland is insect. Van de 18.000 soorten die Nederland rijk is kennen we eigenlijk de mooiste en degenen waar we last van hebben. De vlinders, bijen en hommels enerzijds en de bedwants, steekmug en limonadewesp, maar de grote grijze massa is onbekend, en dat maakt onbemind. We maken een ontdekkingsreis op Heiplaat met een groep jongeren en kammen een stadstuin uit met Aglaia, die vroeger als de dood was voor insecten, en nu haar hele leven wijdt aan het kleie grut.

 

Aflevering 5 – Getijden

Rotterdam ligt in de kom van de Hollandse delta, waar het water uit de Maas bij hoog tij stuit op het water uit de zee. De waterstand kan flink fluctueren en als de Maas niet ingekaderd was zou die regelmatig buiten zijn oevers getreden. Voor de specifieke getijdennatuur is de afgelopen eeuw weinig ruimte geweest, maar op het eiland van Brienenoord en aan de Bergsche Plas wordt voorzichtig weer ruimte voor de rivier gemaakt. In deze aflevering zien we hoe snel de natuur die ruimte weer inneemt, onder andere door de bever.

 

Aflevering 6 – Metamorfose

Na een focus op verschillende plant- en diersoorten in allerlei habitats die de stad rijk is zoomen we in de laatste aflevering in op de meest bepalende diersoort die hier zijn thuis vindt: de mens. Rik ontmoet Gydo, Eefje en Tijs die allemaal door planten in beweging zijn gebracht om hun veilige, zeker leventje op te geven en zich in te zetten voor de groene wereld waarin zij willen leven.