Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Grondwater

Regenwatervijver

Een regenwatervijver is een mooie en natuurlijke manier om met regenwater om te gaan. Hij vangt het water op en laat het langzaam in de grond wegzakken.

Een regenwatervijver ziet er niet altijd hetzelfde uit: na regen staat hij vol water en bij droogte is hij bijna leeg. De wisselende waterstanden zorgen ervoor dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. Het is daarom het beste om een regenwatervijver met groene oevers aan te leggen. Daarnaast zuiveren oeverplanten het water en helpen ze mee om de tuin in de zomer koel te houden. Een alternatief voor oeverplanten is een regenwatervijver met grindbed: mooi met én zonder water.

Regenwatervijvers in verschillende grondsoorten

In kleigrond, zoals in Rotterdam, waar water langzaam wegzakt, is een regenwatervijver erg handig. In zandgrond, waar het water wel gemakkelijk wegzakt, kun je ook voor een greppel kiezen die mooi blijft als hij droogstaat.

Grootte van de vijver

Als je vijver regenwater van het dak opvangt, moet deze groot genoeg zijn. Zorg ook voor een overloop naar een sloot, wadi of riolering voor als er te veel water is. De vijver moet diep genoeg zijn zodat dieren ook bij droogte of vorst kunnen overleven. Een diepte van 1,5 meter is aanbevolen.

Planten in en rond de vijver

Groene oevers zijn goed voor de dieren in je tuin. Helofyten, zoals riet, gele lis, grote lisdodde, kalmoes en groot zeegras, helpen het water schoon te houden. Deze waterplanten groeien snel en nemen veel voedingsstoffen op waardoor alg wordt beperkt. Waterplanten verrijken het water met zuurstof en zuiveren het, waardoor het gezond blijft. Ze zijn ook nog eens mooi om te zien. Vraag advies over welke planten het best in jouw vijver passen.

Wil je meer weten? Er is veel informatie over natuurvijvers. Kijk bijvoorbeeld op de website van Vroege Vogels of vraag advies bij een tuincentrum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden