Zeespiegels

Het klimaat verandert, de bodem daalt en de zeespiegel stijgt. Wat betekent dat voor Rotterdam op korte en lange termijn?

In de serie Zeespiegels gemaakt door Gerlanda Wijninga wordt onderzoek gedaan. Er worden vragen gesteld aan deskundigen, mensen die beroepsmatig betrokken zijn en mensen op straat. Zij vertellen ons waar wij op dit moment staan in dat proces. De serie wordt uitgezonden door Open Rotterdam.

Aflevering 1 – Zee van tijd

Rotterdam staat er trots en dapper bij. Water komt hier van alle kanten. Steeds heftiger en steeds meer. Vanuit het achterland, vanuit zee en vanuit de lucht. De haven wil een goed bevaarbare diepe waterweg. Is dat op termijn nog wel een goed idee?

Aflevering 2 – In Holland staat een huis

Deze aflevering – met de titel ‘In Holland staat een huis’ – gaat over wonen in de laaggelegen delta waar Rotterdam in ligt. Stormen, hittegolven en piekbuien komen sneller, vaker en heviger voor. Al ruim 750 jaar leeft Rotterdam met de voor- en nadelen van de delta. Er is momenteel een wooncrisis, we willen huizen erbij. Welke keuzes moeten we nu maken voor het wonen op lange termijn? Hoe moet dat als de zeespiegel stijgt? Blijven wij hier wonen? En hoe passen wij ons aan?

Aflevering 3 – BinnensteBuiten

Zeespiegels aflevering 3: over binnen- en buitendijks gebied in Rotterdam. In Rotterdam wonen de meeste mensen beschermd door een dijk. In soms erg diep gelegen gebied. Tienduizenden mensen in Rotterdam wonen buitendijks. Zij zijn niet beschermd door een dijk, maar de grond ligt wel hoger. Wat is wijsheid als de zeespiegel stijgt?

Aflevering 4 – Coole Singels

De vierde aflevering van Zeespiegels gaat over Rotterdam aanpassen aan te veel en te weinig water én aan hitte in de stad: klimaatadaptatie. En ook over de oorzaak van dat extremere weer aanpakken: met de energietransitie. Hoe gaan we dat doen met zijn allen, hoe krijgen we Rotterdam van het gas af en hoe past Rotterdam zich aan, aan hitte, droogte en wateroverlast? De stad bloeit er misschien wel in meerdere opzichten van op. Als het slaagt zijn er allemaal Coole Singels in de stad!