Zeespiegels

Het klimaat verandert, de bodem daalt en de zeespiegel stijgt. Wat betekent dit voor Rotterdam op korte en lange termijn?

In de serie “Zeespiegels” wordt dit onderzocht. Er worden vragen gesteld aan deskundigen, mensen die beroepsmatig betrokken zijn, en mensen op straat. Zij vertellen ons waar wij op dit moment staan in dat proces. Deze serie wordt gemaakt door Gerlanda Wijninga en uitgezonden door Open Rotterdam. Het biedt een frisse blik op de toekomst van de stad.

Aflevering 1 – Zee van tijd

Rotterdam staat er trots en dapper bij. Water komt hier van alle kanten: vanuit het achterland, vanuit zee en vanuit de lucht. Steeds heftiger en steeds meer. De haven heeft een diepe waterweg nodig om goed bevaarbaar te blijven. Maar is dat op de lange termijn nog wel een goed idee?

Aflevering 2 – In Holland staat een huis

Deze aflevering gaat over wonen in de laaggelegen delta waar Rotterdam ligt. Stormen, hittegolven en hevige regenbuien komen sneller, vaker en heviger voor. Al ruim 750 jaar leeft Rotterdam met de voor- en nadelen van de delta.

Nu is er een wooncrisis en willen we meer huizen. Maar welke keuzes moeten we maken voor de lange termijn? Hoe gaan we om met de stijgende zeespiegel? Blijven wij hier wonen? En hoe passen we ons aan?

Aflevering 3 – BinnensteBuiten

Wist je dat de meeste mensen in Rotterdam achter een dijk wonen? Daar wonen ze veilig, zelfs in gebieden die soms heel diep liggen. Maar tienduizenden Rotterdammers wonen juist buitendijks, waar ze niet beschermd zijn door een dijk. De grond ligt daar wel hoger.

Wat is nu slim om te doen als de zeespiegel stijgt? Duik mee in deze aflevering over binnen- en buitendijks gebied in Rotterdam en leer hoe Rotterdam zich voorbereidt op de toekomst!​

Aflevering 4 – Coole Singels

De vierde aflevering van Zeespiegels gaat over hoe Rotterdam zich aanpast aan te veel en te weinig water én aan hitte in de stad: klimaatadaptatie. En ook over hoe we de oorzaak van dat extremere weer aanpakken: met de energietransitie. Hoe gaan we dat met zijn allen doen? Hoe krijgen we Rotterdam van het gas af en hoe passen we ons aan hitte, droogte en wateroverlast aan? De stad kan er op meerdere manieren van opbloeien. Als het slaagt, zijn er overal in de stad Coole Singels!

Aflevering 5 – Het Dikke Water deel 1

Zeespiegels reisde na 4 afleveringen door Rotterdam naar de groene Krimpenerwaard, een gebied met ‘slappe bodem’. Deel 1 is een introductie op het veen, het ontstaan van de ondergrond en de ligging van het gebied. De Romeinen speelden al een rol met grote gevolgen. Bodemdaling kost steeds meer miljarden en wordt (nu nog) als een groter veiligheidsrisico dan zeespiegelstijging gezien.

Aflevering 5 – Het Dikke Water deel 2

Water en bodem moeten in Nederland een leidende rol krijgen. We moeten ervoor zorgen dat de bodem niet verder daalt. In deel 2 bespreken het waterschap en wetenschappers de oorzaken, onderzoeken en mogelijke oplossingen voor de daling van de ‘slappe bodem’ in de Krimpenerwaard

Aflevering 6 – Het Vruchtbare Land

In Nederland lijkt alles maakbaar. We leven onder zeeniveau, hebben altijd voldoende zoet water beschikbaar en verbouwen enorm veel voedsel op een klein oppervlak.

In aflevering zes van Zeespiegels gaan we op bezoek bij twee boeren aan de oostkant van de Hoeksche- en Albrandswaard. Zij verbouwen al generaties lang gewassen op de vruchtbare klei. Wat merken zij van klimaatverandering? Welke uitdagingen heeft systeembeheerder watersystemen Heleen Kiela van waterschap Hollandse Delta? Haar werk blijkt één grote puzzel. Wat vinden mensen op straat?

Aflevering 7 – Bouwen met Natuur

Deze zevende aflevering van Zeespiegels gaat van de Noorwaard in de Biesbosch naar de Zandmotor tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Aan het einde ligt die grote open verbinding naar zee, de Nieuwe Waterweg. Rijkswaterstaat, Deltares en de gemeente Rotterdam doen mee en vertellen gepassioneerd over bouwen met natuur.

Maar hebben we daar wel ruimte voor? Is het realistisch om midden in steden natuur toe te voegen? Is het echt wel veilig? Wat zijn getijdenparken, wat doet de Zandmotor en kunnen wilgen serieus bijdragen aan bescherming bij hoogwater?

Zoals altijd in Zeespiegels blikken we ook vooruit naar de lange termijn.

Aflevering 8 – Zoet met Zout

Nederland ligt in de laagstgelegen delta op aarde, waar rivieren altijd vers water brachten. In dit gebied hebben we polders aangelegd om een leefbare en vruchtbare bodem te creëren. Nu zijn er nieuwe uitdagingen.

Water komt niet alleen uit de lucht. Het komt van alle kanten en zelfs vanuit de bodem omhoog. Vaak is dat zout water.

Waarom is water steeds moeilijker te beheren? Hoe kan een gebied met zoveel water toch snel tekorten hebben? Waarom hebben wij meer zoet water nodig dan andere landen? Waarom wordt de kwaliteit van ons drinkwater een grotere zorg? Hoe wordt de bodem zo zout? Wat is de rol van de zee en de Nieuwe Waterweg hierin?

Leer meer over ons unieke watersysteem en de rol van zout water, dankzij deelname van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, drinkwaterbedrijf Evides en een hydrogeoloog van Deltares.