Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

De Gouden Tegel gaat dit jaar naar…*tromgeroffel*

Op 30 maart ging het NK Tegelwippen weer van start. Dit groene initiatief, met als doel om Nederland zoveel mogelijk te ontstenen door tegels te vervangen voor groen, begon vorig jaar in Rotterdam en Amsterdam en is door het daverende succes uitgegroeid tot een nationaal kampioenschap. Na 6 maanden tuinieren zijn de resultaten eindelijk binnen en staan we versteld van de enorme inzet van heel Nederland.

Door klimaatverandering wordt Nederland heter, natter én droger. Dat komt mede doordat er té veel stenen en grijze gebieden zijn. Om de temperatuur naar beneden te brengen en te voorkomen dat er hittestress ontstaat, is er meer groen en schaduw nodig. Ook zorgt het vervangen van tegels voor minder wateroverlast. Het groen vangt namelijk overvloedig regenwater op en voorkomt daarmee overstromingen. Het rioolstelsel wordt hierdoor ontzien en de leefruimte van planten en dieren wordt vergroot. Deze boodschap is door meer dan 80 gemeenten met open armen ontvangen. Dit jaar zijn er in totaal meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt in heel Nederland! Wat een geweldig resultaat, die 14 hectare (zo’n 28 voetbalvelden) aan planten en bloemen in alle nieuwe tuintjes ruiken héérlijk.

Winnaar de Gouden Tegel!

De Gemeente Rucphen sleept dit jaar de prestigieuze Gouden Tegel binnen met het hoogste aantal TPI: Tegels Per Inwoners. Per 1000 inwoners heeft Rucphen bijna evenveel tegels gewipt, wat wil zeggen dat er voor iedere inwoner één tegel is vervangen voor groen. De inwoners van Rucphen hebben zich dit jaar immens ingezet om hun wijken, buurten, stoepen en pleinen in bloei te zetten. Vorig jaar won de gemeente Rotterdam de Gouden Tegel van Amsterdam, maar dit jaar zijn we op plaats 25 geëindigd. Ondanks de kleine teleurstelling dat Amsterdam dit jaar van ons heeft gewonnen (plaats 23), heeft de mooie Maasstad opnieuw een record aan tegels vervangen: 119.361 tegels. Dat is ruim 3 keer de grasmat van de kuip!

Winnaar de Gouden Schep

Ook de gemeente die het meeste aantal tegels heeft gewipt valt in de prijzen en wint de Gouden Schep. In de gemeente Den Haag zijn er dit jaar meer dan 200.000 tegels gewipt. De stad krijgt er ineens een dikke 6 hectare aan groen bij. Den Haag is daarom met recht een Gouden Schep rijker.

Rotterdam feliciteert de gemeenten Rucphen en Den Haag van harte met de prachtige overwinning. Alle deelnemers hebben een geweldige inspanning geleverd om de 1,5 miljoen tegels om te wippen in groene ruimte. Het is voor ons allemaal een prachtige beloning dat ons land stukje bij beetje steeds groener wordt. Nederland draagt haar ‘steentje’ bij aan het klimaat, laten we dit samen vieren!

Bekijk alle resultaten van het NK Tegelwippen hier.