Wethouder presenteert actieplan Rotterdams WeerWoord
Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Wethouder presenteert actieplan Rotterdams WeerWoord

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Met hitte en droogte, maar ook met hoosbuien. Om Rotterdam ook in de toekomst veilig en leefbaar te houden moeten we nu al maatregelen nemen. Deze week presenteerde wethouder Bert Wijbenga de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord, een actieplan voor de korte termijn.

In mei moesten de groenvakmensen extra sproeien, in juni liepen door zware regenval kelders onder, in augustus werd met een reeks tropische dagen opnieuw een warmterecord gebroken. De verwachting is dat we in de toekomst veel vaker te maken krijgen met dit soort extreem weer. Dat geeft schade aan huizen, maar ook ongemak en gezondheidsrisico’s. Denk aan hete zomerdagen waarop vooral ouderen en zieken het zwaar hebben.

Extra kwetsbaar

In een dichtbebouwde stad als Rotterdam zijn we extra kwetsbaar. Stenen en asfalt houden warmte vast en bij hevige regenval kan het water niet makkelijk in de bodem zakken. We moeten dus vergroenen en zorgen voor goede wateropvang. Op allerlei plekken zijn we al aan de slag gegaan. Mooie voorbeelden zijn de ondergrondse waterbuffer bij het Sparta stadion en het waterplein Benthemplein in Rotterdam-Noord. Maar nog mooier: deze zomer haalden Rotterdammers door de hele stad tienduizenden tegels weg en zijn honderden geveltuinen aangelegd. Maar er moet nog veel meer gebeuren. In de Uitvoeringsagenda Rotterdams WeerWoord staan de actiepunten voor de lopende collegeperiode, tot maart 2022.

Regenbestendig, groener en minder warm

Het belangrijkste actiepunt voor de politiek is het verminderen van wateroverlast.  Zo’n 15.000 panden hebben bij hevige regenval kans op natte vloeren. Het huidige college wil dat aantal de komende anderhalf jaar met 2.500 omlaag brengen. Daarnaast moet klimaatadaptatie vanzelfsprekend worden. Bij nieuwbouw, bij rioolwerkzaamheden, bij herinrichting van een plein, steeds kijken we hoe we de omgeving regenbestendig, minder warm en groener kunnen maken. Er komen eisen waaraan projecten moeten voldoen.

Iedereen doet mee

De gemeente kan het niet alleen. Omdat 60% van de Rotterdamse ruimte privaat bezit is, halen we onze klimaatdoelstellingen nooit met alleen maatregelen in de publieke ruimte. We hebben iedereen nodig: ook de woningcorporaties, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties én de Rotterdammers. In verschillende wijken worden nu al gesprekken gevoerd: wat zijn in deze buurt de risico’s en wat kunnen we er samen aan doen? Een belangrijk punt op de agenda is dan ook dat we komende jaren nog meer samen optrekken voor een klimaatbestendig Rotterdam.

Wil je meehelpen je eigen huis, balkon, tuin of misschien wel delen van de stad voor te bereiden op een extremer klimaat? Kijk dan hier.

Of wil je de Uitvoeringsagenda lezen? Dat kan ook!