Icon Left Overzicht
 • Weerwoord in de stad
 • vandaag

Kom in actie tijdens de Week van Ons Water!

De Week van Ons Water is begonnen! Van maandag 1 mei tot en met zondag 14 mei worden door heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd voor jong en oud.

Maak je klaar voor een week vol leuke en leerzame activiteiten, zoals rondleidingen op rioolwaterzuiveringsinstallaties, mooie wandel-, boot- en fietstochten en spannende excursies. Bekijk het complete programma op onswater.nl en doe mee!

Laat je inspireren

De gemeente doet van alles om het rioolsysteem te ontlasten en de stad groener, gezonder en mooier te maken. Zoals het plaatsen van ZOHO slimme regenwaterbuffer in het Zomerhofkwartier, de Urban Water Buffer in de Robert Fruinstraat, het waterplein in Benthemplein en meer. Doe jij ook mee aan de Week van Ons Water? Hier zijn een paar tips:

 • Wandel langs de verschillende waterpleinen in Rotterdam en ontdek hoe regenwater slim wordt opgevangen en gebruikt. Op deze manier leer je niet alleen meer over het waterbeheer van Rotterdam, maar zie je ook hoe de stad zich aanpast aan klimaatverandering en tegelijkertijd een mooie groene omgeving creëert. Daarnaast dragen deze waterpleinen bij aan het verminderen van wateroverlast tijdens hevige regenbuien. Op woensdag 10 mei van 14.00 tot 15.30 uur kun je samen met waterexperts van het waterschap en de Gemeente Rotterdam meelopen. De startlocatie is bij het standbeeld ‘Ongewroken verzet’ aan de Westersingel (bij de kruising met de West-Kruiskade). Tijdens de anderhalf uur durende wandeling word je meegenomen langs (ondergrondse) waterbergingen en andere slimme klimaatadaptieve oplossingen. Het wordt een gezellige en leerzame wandeling! Vergeet je niet om je hier aan te melden.
   • Vervang zoveel mogelijk tegels door groen. Zo verminder je de kans op wateroverlast bij hevige regenval, omdat het regenwater makkelijker in de grond kan zakken en niet direct het riool ingeleid wordt. Daarnaast zorgt groen voor minder hitte, meer biodiversiteit en een gezondere leefomgeving. Het ziet er ook nog eens gezelliger uit en verhoogt de waarde van je huis!
     • Koppel je regenpijp af van het riool en sluit een regenton aan. Door een regenton aan te sluiten, kun je water opvangen en hergebruiken om je planten water te geven. Je planten zijn dol op regenwater. Hierdoor draag je bij aan het verminderen van wateroverlast en het ontlasten van het riool tijdens hevige regenbuien.

      • Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

       • Ook als je op de 10e verdieping woont, kun je jouw buurt een handje helpen. Gooi afval niet op straat, maar in de prullenbak om verstoppingen in het riool te voorkomen. Gooi geen dikke doekjes, vette restjes of ander grof vuil in de gootsteen of het toilet. Probeer minder water te gebruiken door kortere wasprogramma’s, douches en spaarknoppen op het toilet te gebruiken. Zo ontlast je niet alleen het riool, maar ook je portemonnee! Wil je meer weten over wat wel en niet in het riool mag? Check dan rotterdam.nl/niet-in-het-riool.
        • Wil je meer te weten komen over hoe het rioolstelsel werkt en hoe gemalen ervoor zorgen dat ons afvalwater op de juiste plek terechtkomt? Breng dan een bezoekje aan het oudste gemaal van Rotterdam! Op zaterdag 13 mei kun je vanaf 10:00 uur het rioolgemaal in Westersingel bezoeken tijdens Molen- en Gemalendag. Aanmelden is niet nodig, dus kom gerust langs en ontdek meer over het rioolstelsel en hoe gemalen werken!

         Dus, wat ga jij doen tijdens de Week van Ons Water? Laat je inspireren en doe mee!