Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 01/12/2021

We hebben een podcast!

In de podcastserie ‘Hoe creëer ik een beweging?’ van Rotterdams WeerWoord hoor je hoe Rotterdam een beweging heeft opgezet voor een nog gavere, sterkere stad in een extremer klimaat.

Presentatoren Esther Barfoot en Marjolijn van Eijsden hebben de afgelopen jaren met vele anderen de beweging van de Rotterdams WeerWoord (en voorganger Water Sensitive Rotterdam) opgebouwd. In de podcast-serie met 7 afleveringen, spreken zij meer dan 25 mensen die de beweging lieten groeien en bloeien. Ze analyseren verschillende fases en geven jou inzicht in ‘het recept’. Beluister de podcast op Spotify en Apple Podcasts.

Aflevering #0 | Teaser

Zie jij ook een betere toekomst? Bijvoorbeeld, met minder plastic, een beter werkende democratie of wat dan ook. Maar hoe kom je daar? En hoe krijg je anderen daar nou mee naartoe? In de podcast-serie praten Marjolijn van Eijsden (community builder) en Esther Barfoot (communicatie activist) over het proces, de lessons learned en de do’s en don’ts. Krijg je een kijkje in de keuken van het Rotterdams WeerWoord en veel tips en inspiratie om ook zelf een beweging te beginnen voor een betere wereld!

Aflevering #1 | De aanleiding en start van de beweging

De urgentie van klimaatadaptatie wordt bevestigd als in 2011 een extreme regenbui in Kopenhagen de stad dagenlang ontregelt, met een miljard euro schade tot gevolg. Wereldwijd ontwikkelen steden samen het concept van water sensitive cities, wat inhoudt dat je de bewoners intensief betrekt bij het vergroenen van de stad, wat ook nog eens bijdraagt aan een gavere, schonere en socialere stad. In 2013 wil gemeente-ambtenaar John Jacobs van Rotterdam ook een water sensitive city maken. Maar niet als gemeentelijk programma, maar hoe dan wel? Een beweging? Deze eerste aflevering gaat over het zoeken van de juiste gesprekspartners en het betrekken van vele partijen in de stad. Van aankloppen, aankaarten en simpelweg aanbellen bij bewoners. En… gewoon beginnen!

Met: John Jacobs (gemeente-ambtenaar & oprichter WSR), Andre Rodenburg (eerste gesprekspartner & meesterverbinder), straat-reportages met Floor van den Bergh (adviseur klimaat-adaptatie & stedelijk ontwerper), Laurence Peels (gemeente-ambtenaar & mede-pionier) en Florian Boer (oprichter De Urbanisten & ontwerper waterplein).

Aflevering #1 | Bonus

We praten nog even door met John Jacobs en André Rodenburg, de grondleggers van de beweging Water Sensitive Rotterdam. Drie vragen komen aan de orde:

  • Waarom hebben ze gekozen om mensen vooral te inspireren?
  • Hoe financier je zo’n beweging?
  • En hoe krijg je mensen in je eigen organisatie mee?

En het gaat ook nog over het belang van ambassadeurs voor je beweging.

Aflevering #2 | De bewuste beweging

John Jacobs en adviseur André Rodenburg hebben behoefte om de beweging (dan nog met de naam Water Sensitive Rotterdam) bewuster vorm te geven. Marjolijn van Eijsden en Esther Barfoot komen erbij om dat te doen. Ze ontwikkelen principes die de beweging smoel geven en helpen navigeren. Ze zetten communities op, op verschillende schaalniveaus in de stad, die samen de beweging vormen. Onder woningcorporaties, maar ook met met onafhankelijke professionals en creatieven zoals stadsmakers, architecten, landschapsontwerpers, uitvinders, adviseurs en nog veel meer. En op straatniveau verbinden ze betrokken en actieve bewoners. De deelnemers komen bij elkaar tijdens regelmatige WSR-café’s. Bijeenkomsten die al snel niemand wilde missen. Deze aflevering gaat over het bewust vormgeven van een beweging. Welke stijl, aanpak en communicatievormen kies je? Wat maakt een goede bijeenkomst? En hoe belangrijk zijn schoonheid, fun en ontregelen voor je beweging?

Met: John Jacobs (gemeente-ambtenaar & oprichter), André Rodenburg (eerste gesprekspartner & meesterverbinder), Wolbert van Dijk (ruimtelijk ontwerper), Rogier Rosema (grafisch ontwerper & creatief directeur Things to Make and Do), Judith van den Berg (gedragswetenschapper & kunstenaar bij Superduo), Edim Hadziavdic (directeur Stadsbeheer, gemeente Rotterdam), Marjolijn van Eijsden (community builder) en Esther Barfoot (communicatie-activist).

Aflevering #3 | De existentiële crisis: stoppen of doorgaan?

Hoewel de beweging groeit en bloeit, ontstaat er na drie jaar toch al een periode van twijfel. Stoppen we of gaan we door? De oorspronkelijk bedachte looptijd is verstreken, een aantal belangrijke doelstellingen zijn behaald en de initiatiefnemer van de beweging, John Jacobs, heeft gepland dat hij met sabbatical gaat. Dat had hij vanaf het allereerste begin van zijn werkzaamheden voor Water Sensitive Rotterdam zo bedacht. Maar de andere leden van het kernteam hebben het gevoel dat het nog te vroeg is. Ze kunnen en willen het nog niet loslaten. Deelnemers aan de beweging in de stad willen ook nog niet dat de aanjagers ophouden. Ook onderzoeksinstituut Drift adviseert nog niet te stoppen. Het is nog te pril, zeggen ze. Na een lang proces van wikken en wegen besluit het kernteam niet te stoppen, maar de organisatie juist breder te trekken: dat wordt de Club van 36. In deze aflevering de vraag waar iedere beweging onherroepelijk een keer – of misschien wel vaker – voor komt te staan: stoppen of doorgaan? En als we doorgaan: in welke vorm?

Met: John Jacobs (gemeente-ambtenaar & oprichter WSR), André Rodenburg (eerste gesprekspartner & meesterverbinder), Marije van den Berg (stopstrateeg), Karlijn Schipper (onderzoeker Drift), Nicole van Dijk (directeur Wijkcollecties)



Aflevering #3 | Bonus

We praten nog even door met stopstrateeg Marije van den Berg over de vragen:

  • Kun je voorbeelden geven van geslaagde stopacties?
  • Welke mechanismen in organisaties zorgen ervoor dat we alsmaar doorgaan met dingen?
  • Waarom is het zo belangrijk om samen te stoppen?

Aflevering #4 | Van rebelse beweging naar gemeentelijk  programma: hoe overleef ik het systeem?

In 2019 bestaat Water Sensitive Rotterdam (WSR) al zes jaar en het is een succes! De rebelse beweging heeft geleid tot allerlei mooie samenwerkingen en concrete projecten in de stad. Ook bij de gemeente valt de optimistische communicatie op. Zij willen nog meer aandacht voor klimaatadaptatie, en er wordt gesproken over een groot gemeentelijk programma. Johan Verlinde en John Jacobs weten dit slim te combineren met Water Sensitive Rotterdam en krijgen de ruimte om het het nieuwe programma, dat Rotterdams WeerWoord zal gaan heten, deels vorm te geven als rebelse beweging en deels als programma met doelstellingen waaraan de wethouder zich moet houden. Met Johan Verlinde aan het roer wordt gewerkt om de flow en identiteit van de beweging vast te houden.
Wat voor effect heeft het ‘systeem’ van de gemeente op de beweging en omgekeerd? Hoe verhouden de twee zich tot elkaar? Wat voor gedoe levert het op en hoe ga je daarmee om? Kortom, hoe overleef ik het systeem?
Met: Johan Verlinde (programmamanager Rotterdams WeerWoord), John Jacobs (gemeente-ambtenaar & oprichter WSR), Jaap Peters (organisatieactivist bij DeLimes), Nora Prins (voormalig lid Jong-WSR & adviseur APPM), Marja Versteeg (initiatiefnemer Stadskwekerij De Kas)

Aflevering #5 | Op volle toeren

In 2020 is de beweging van Rotterdams WeerWoord (want daarin is Water Sensitive Rotterdam opgegaan) lekker op stoom aan het komen. Ondanks dat de pandemie zijn inval doet en iedereen van de ene dag op de andere thuis zit, worden er talloze mooie initiatieven genomen in de stad. Juist door de lockdown snakken mensen naar groen. Het NK Tegelwippen, de 1000Geveltuinen, de Buurtklimaatjes, de Slimme Regentonnen, de regenpijpkunst van Studio Bas Sala spelen hier mooi op in. Rotterdams WeerWoord hoeft niet meer te doen dan al die initiatieven op lichte wijze te ondersteunen. Daarnaast gaat het organiseren van mooie bijeenkomsten en het aanjagen van de beweging gewoon door. Maar nu online, met als hoogtepunt het Rotterdams WeerWoord Festival.

In deze aflevering duiken we in dat gekke, maar ook bruisende jaar 2020. We horen van mooie initiatieven in de stad. En staan stil bij de vragen: hoe deed Rotterdams WeerWoord dat: het ondersteunen van initiatieven in de stad? En hoe werd de beweging aangejaagd in corona-tijd?

Met: Johan Verlinde (programmamanager Rotterdams WeerWoord), Marlene Vermeij (trainee & aanjager Rotterdams WeerWoord), Raymond Landegent (initiatiefnemer van o.a. 1000Geveltuinen en NK Tegelwippen), Meriam Beek (groene initiatiefnemer & coördinator Voedseltuin), Paula Zwitser (coördinator Wijkaanpak), Tim de Waele (ambtenaar & coördinator Wijkaanpak), Hanneke van der Heijden (strateeg Rotterdam Circulair & schaduwstrateeg Rotterdams WeerWoord)

Aflevering #5 | Bonus: Hoe weet je dat je een initiatief kan loslaten?

Met o.a. Marjolijn en Esther over online bijeenkomsten, Raymond Landegent die tips geeft aan initiatiefnemers, Paula Zwitser en Tim de Waele over de vraag: hoe weet je dat je een initiatief kunt loslaten? En Hanneke van der Heijden over o.a. de circulaire economie.

Aflevering #6 | Herhaalbaar & schaalbaar?

Bij zulke mooie resultaten als we de afgelopen jaren van Water Sensitive Rotterdam en Rotterdams WeerWoord hebben gezien, wil je op een gegeven moment dat dit groter wordt, meer impact heeft, zichtbaar wordt op meer plekken in de stad of het land. Dan denk je aan opschalen of mainstreamen. Dus het in vaste stappen of een vast proces gieten dat herhaalbaar is op andere plekken. Maar kan dit eigenlijk wel? Is dit proces herhaalbaar en schaalbaar? Of vraagt iedere plek,  ieder moment en iedere groep mensen waar je mee samenwerkt om een andere aanpak? Dat gaan we in deze aflevering ontdekken.

Met: Bart van Veenendaal (ontwikkelaar Stebru), Jannes Willems (researcher UvA), Lisette Louwman (destijds sr. Beleidsadviseur Klimaatadaptatie Waterschap Hollandse Delta, nu Ministerie van I&W), André Rodenburg (meesterverbinder), Johan Verlinde (programmamanager Rotterdams WeerWoord)

Aflevering #6 | Bonus met Jannes Willems

We praten verder met Jannes Willems, researcher aan de UvA, die onderzoek heeft gedaan naar Water Sensitive Rotterdam en Rainproof Amsterdam en uit dit onderzoek een routekaart heeft gefilterd om een beweging als de onze in vaste stappen te gieten. In deze bonus praten we onder andere over deze routekaart, maar ook over de verschillen tussen Water Sensitive Rotterdam en Amsterdam Rainproof en of je dit proces van opschalen ook kunt versnellen.



Aflevering #7 | Naar het Rotterdam van 2060

En toen was daar de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) 2020. Of eigenlijk niet. Of misschien toch wel. Corona maakte het lange tijd onduidelijk of de internationale tentoonstelling zou doorgaan en in welke vorm. Uiteindelijk was Meteopolis, de bijdrage van Rotterdams WeerWoord aan IABR, over de scenario’s voor een Rotterdam van 2060, bij een sterk veranderd klimaat, vooral digitaal te zien. De totstandkoming van de tentoonstelling, het Rotterdam van 2060, de inhoud van de scenario’s, en wat dit betekent voor Rotterdam en onze beweging: daarover gaat deze aflevering #7 van ‘Hoe creëer ik een beweging?’.

Met: Emiel Arends (gemeente-ambtenaar & stedenbouwkundige) Renee Rooijmans (stadsantropoloog & beheerder De Voedselbostuin), Ruth Hoppner (oprichter en onderzoeker Veldacademie), Henk Oosterling (activistisch filosoof), Marianne Klerk (historicus & journalist), John Jacobs (gemeente-ambtenaar & oprichter Water Sensitive Rotterdam)

Aflevering #7 | Bonus

We praten verder met: Henk Oosterling (activistisch filosoof), Ruth Hoppner (oprichter en onderzoeker Veldacademie), Marianne Klerk (historicus & journalist), Renee Rooijmans (stadsantropoloog & beheerder De Voedselbostuin) en John Jacobs (gemeente-ambtenaar & oprichter Water Sensitive Rotterdam).

Aflevering #8 | Alle ingrediënten op een rij

Waarom zou je eigenlijk een beweging beginnen? En nu we toch bezig zijn: wat is eigenlijk een beweging? Wat is het verschil met een netwerk of een community? En wat zijn nou ook alweer die ingrediënten van een succesvolle beweging? Of van een goede ontmoeting? Beluister als toegift nu dit freeflow gesprek tussen Marjolijn van Eijsden en Esther Barfoot waarin al deze vragen nog eens de revue passeren. Een aflevering over hét geheim van de smid!

Abonneer je via Spotify en Apple Podcasts op ‘Hoe creëer ik een beweging?’ en krijg automatisch een melding van nieuwe afleveringen.

Deze podcast-serie is mede mogelijk gemaakt door:
Studio en technische realisatie DRM (Davidson Rodrigues Media)
Muziek Joost de Jong
Met dank aan: Davidson Rodrigues, Aleksandar Obradović, Joost de Jong, Arjo van Klaveren, Tessa Hofland en Björn Plooster

Woensdag 1 december vond de online live-lancering plaats! 
Tijdens een online live uitzending gingen Marjolijn en Esther in gesprek met John Jacobs, Johan Verlinde en Renée Rooijmans uit de Rotterdams WeerWoord-beweging. Ze geven meer info over de podcast, beantwoorden vragen live in de studio en geven tips hoe jij zelf een fire-starter kan worden! Bekijk de video hier terug: