- Weerwoord in de stad
- 06/11/2024
INTERVIEW: Waterleider stopt met ‘Het Regent Tonnen’. Wat hebben ze in vier jaar tijd bereikt?
Na vier jaar stopt het Rotterdamse ‘Het Regent Tonnen’. Een project waarbij Rotterdammers tegen gereduceerd tarief regentonnen konden laten aansluiten. Initiatiefnemer Tijs van Ruth heeft samen met zijn team van Waterleider zo heel wat water gered uit het riool. We gingen met hem in gesprek om terug te kijken op afgelopen jaren!
Tijs, waarom stopt ‘Het Regent Tonnen’ eigenlijk?
De bedoeling was altijd al dat we dit maar vier jaar zouden doen. Onze inschatting was dat we die tijd nodig hadden om de mensen te bereiken die graag regenwater wilden opvangen en daar op een laagdrempelige manier hulp bij konden gebruiken. Daarnaast was het doel om in heel Rotterdam het waterbewustzijn te vergroten. Daar zijn we in geslaagd. We blijven onze kennis delen, dus nu kunnen Rotterdammers met die kennis ook veel zelf doen.
Wat hebben jullie allemaal bereikt in die vier jaar?
In totaal hebben we via dit project 2500 regentonnen aangesloten in Rotterdam. Een gemiddelde ton is 200 liter en wordt gemiddeld minimaal drie keer per jaar volledig geleegd en weer gevuld. Dan heb je het over 1.500.000 liter regenwater per jaar dat niet het riool in gaat, maar wordt opgevangen om planten mee te begieten.
Daarnaast hebben we het onderwerp veel zichtbaarder gemaakt in de stad. Als ik nu door de stad fiets en overal ‘onze’ blauwe tonnen zie staan, ben ik best trots.
Hoe is ‘Het Regent Tonnen’ eigenlijk ontstaan?
Twee initiatieven liepen parallel, zelf adviseerde en realiseerde ik al de wat grotere bergingssystemen en ik zag een toename in de vraag naar de reguliere regenton. Het was ook de tijdgeest door de drogere zomers. Tegelijkertijd begon een initiatief van ‘Mooi, Mooier Middelland’. Zij wilden in Middelland 1000 regentonnen aansluiten en kwamen met de vraag bij mij of ik de projectleiding op me wilde nemen. Dat vond ik een goed idee, maar ik wilde niet stoppen bij Middelland. Ik dacht; Laten we dan meteen voor heel Rotterdam aan de slag gaan. Met dat plan ben ik naar het Rotterdams WeerWoord en de Waterschappen (Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta en Hoogheemraadschap van Delfland) gegaan. Zij omarmden dit plan en met hun steun konden we aan de slag.
We begonnen met een even simpel als doeltreffend concept: Je bestelt je regenton online, we komen hem brengen en aansluiten. Daarnaast krijgen bewoners gevraagd of ongevraagd advies over waterbeheer in de tuin. Wat voor ondergrond, hoe sluit je een waterton aan, wat en meer zoals advies over een groendak of infiltratiekratten.
In eerste instantie deden we alles met zijn tweeën; mijn ‘partner in crime’ Elsbeth zou de organisatorische en administratieve kant oppakken en ik zou het aansluiten verzorgen. Al snel kwamen daar meer vrijwilligers en zzp-ers bij zodat we alle aanvragen aankonden. Ook kregen we stagiaires van de opleiding Watermanagement en gingen we een samenwerking aan met ‘klus en werk’ (Pameijer) voor het transport van de tonnen.
Toen we je belden voor dit interview, gaf je aan dat je vooral niet wilde dat het over jou ging. Waarom niet?
Ik wil bij de afronding van dit mooie project vooral heel veel mensen en partijen bedanken voor de afgelopen vier jaar. Als je dit namelijk niet samen doet, lukt het niet. Zonder de steun van het Rotterdams WeerWoord en de Waterschappen hadden we geen budget gehad om dit aan te bieden tegen een gereduceerd tarief voor de Rotterdammer. Daar begint het mee.
Maar dankzij samenwerking met bijvoorbeeld woningbouwverenigingen (zoals Woonstad en Havensteder) hebben we Rotterdamse huurders kunnen voorzien van tonnen. En via aanjagers/kartrekkers in de wijken zijn er extra tonnen bij geveltuinen, binnentuinen en achtertuinen aangesloten. Opzoomer Mee heeft de regenton ook opgenomen in hun aanbod aan Rotterdammers die willen vergroenen in hun straat (deze actie blijft trouwens doorlopen).
Daarnaast vind ik het belangrijk om te noemen dat ik ‘Het Regent Tonnen’ niet in mijn eentje heb gedaan. Ik was de meest zichtbare, maar zonder Elsbeth, die achter de schermen zorgde dat alles geregeld was, waren er weinig tonnen aangesloten. Zij blijft liever buiten beeld en vindt het waarschijnlijk niet leuk dat ik haar nu noem, maar ik doe het lekker toch.
En nu? Hoe zet jij je missie ‘geen druppel naar het riool’ nu voort?
Ik zie de regenton eigenlijk als opstapje naar meer. Regenwater bufferen is hartstikke goed, maar uiteindelijk is een regenton een dikke regenpijp. Met afkoppelen kun je het riool écht ontlasten. Dan gaat er via die regenpijp niets meer het riool in, maar komt het direct in de bodem. Die bodem moet dan wel bereikbaar en gezond zijn zodat het water kan wegzakken. Daar houd ik me dus ook mee bezig. Verder ligt mijn focus nu op innoveren en ontwerpen. Hoe kun je bijvoorbeeld water opvangen op een plat dak zonder dat je het dak te veel belast?
En vergeet het tweede deel van mijn missie niet: ‘Doe het lekker zelf’. Ik deel veel van mijn kennis zodat iedereen hier gebruik van kan maken. Doe er vooral je voordeel mee en ga aan de bak met water bufferen en afkoppelen!
Meer informatie of tips? www.waterleider.nl