Icon Left Overzicht
  • 10/12/2024

Wat betekent het stormseizoen voor het buitendijks gebied (en ook: wat is dat eigenlijk, ‘buitendijks’?)

We zitten middenin het ‘stormseizoen’ dat loopt van 1 oktober tot 15 april. De buitendijkse gebieden van Rotterdam zijn deze periode extra gevoelig voor het hogere waterpijl. Maar wat is dat nou eigenlijk ‘buitendijks’? En is het ook echt gevaarlijk om buitendijks te wonen? We vroegen het onze Water-expert Rebecca Geurts!

Wat betekent het als je ‘buitendijks’ woont of werkt?
Buitendijkse gebieden zijn niet beschermd door dijken of duinen. Zo’n 50.000 Rotterdammers wonen, werken en recreëren buitendijks. Door het ontbreken van dijken, overstromen de kades sneller dan het binnendijkse gebied. Een overstroming buitendijks leidt vooral tot (water)overlast en niet tot levensgevaar. De gebieden liggen vaak hoog en ook de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg biedt (deels) bescherming. In het buitendijks gebied zijn gebruikers en bewoners zelf verantwoordelijk bij schade ten gevolge van een overstroming en het nemen van maatregelen. Echter, publieke organisaties hebben een zorgplicht en staan aan de lat voor duurzame gebiedsontwikkeling. De gemeente informeert bewoners en gebruikers over het stormseizoen en hoogwaterverwachtingen. Dit doen we onder andere via de website van de gemeente, social media en een nieuwsbrief.

Wat is het verschil tussen binnendijks en buitendijks?
Zoals hierboven ook wordt genoemd, zijn de buitendijkse gebieden niet beschermd door dijken of duinen, zogenoemde keringen. Binnendijkse gebieden worden wel beschermd door een dijk, duin of kering. Deze gebieden liggen vaak lager en grote delen ook onder zeeniveau.

Welke wijken van Rotterdam liggen buitendijks?
Onderstaande kaart geeft aan waar de buitendijkse gebieden liggen.

Hier kan je zien dat er een verschil wordt gehanteerd tussen het buitendijkse havengebied (waar over het algemeen geen mensen wonen of langere tijd verblijven) en het buitendijkse stedelijke gebied. Van de stedelijke gebieden vallen in ieder geval de wijken Noordereiland, Kop van Zuid-Entrepot, Kop van Feijenoord, Katendrecht, Scheepvaartkwartier, Schiemond en Heijplaat buitendijks. Verder liggen delen van Oud IJsselmonde, de Esch, Oud-Charlois en Hoek van Holland buitendijks.

We zitten middenin het stormseizoen, wat zijn tips voor Rotterdammers die in de buitendijkse gebieden wonen?
Check vooral onze website, daar staan heel veel vragen én antwoorden op, waaronder welke maatregelen inwoners zelf kunnen treffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het waterdicht maken van het huis, door bijvoorbeeld zandzakken of schotten voor openingen te plaatsen, het verplaatsen van eigendommen naar hogere verdiepingen, het verplaatsen van de auto naar hoger gelegen terrein, het afsluiten van de nutsvoorzieningen wanneer het water het huis dreigt binnen te lopen etc.

Er gaan veel woningen bij komen, grotendeels in buitendijks gebied, is dit en risico?  
Er komen ongeveer 20.000 woningen bij buitendijks, denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen bij de Merwevierhaven. We hanteren sinds 2018 het uitgiftepeilenbeleid voor nieuwbouw in buitendijkse gebieden. Achter de Europoortkering (Maeslantkering en Hartelkering samen) geldt een uitgiftepeil van +3,60 m NAP voor niet-vitale en -kwetsbare functies en +3,90 m NAP voor vitale en kwetsbare functies. Momenteel zijn we bezig om dit beleid te actualiseren en het uitgiftepeil te verhogen.

Door dit uitgiftepeil willen we de kans op schade en overlast minimaliseren. Daarnaast zijn we veel bezig met informeren en communiceren naar bewoners toe, om men zoveel mogelijk bewust te maken van wat buitendijks wonen met zich meebrengt.

Jullie geven o.a. voorlichting aan bewoners en colleges aan studenten, waar kunnen we jullie de komende tijd nog tegenkomen?
We hebben (nog) niks zo direct op de planning voor bewoners en studenten, we hebben veel gedaan voorafgaand aan de start van het stormseizoen. Maar er komen vaak dingen spontaan langs. Voor eventuele verdieping op klimaatverandering en wat dit betekent voor onder andere de buitendijkse gebieden verwijs ik door naar het boek ‘Weer verandert alles’, geschreven door collega’s: Weer verandert alles – Rotterdams Weerwoord

Wil je meer lezen over de ‘buitendijkse gebieden’ van Rotterdam? Ga naar: rotterdam.nl/buitendijks