Icon Left Overzicht
  • vandaag

Meer groen in Rotterdam: Wat is er al gedaan en wat komt eraan?

Rotterdam wordt steeds groener! Sinds 2023 is er groen toegevoegd ter grootte van 26 voetbalvelden en kwam er 30 voetbalvelden aan bijenlandschap bij. Dit is goed voor mensen, dieren en het klimaat. Wat is er al gedaan? En wat staat er nog op de planning? Lees deze samenvatting of bekijk het volledige jaarverslag ‘Rotterdam gaat voor groen’ voor alle details.

Jaarverslag lezen

Sinds 2023 is er 17,4 hectare extra groen gerealiseerd, in uitvoering of in voorbereiding. Daarnaast is er 20 hectare bijenlandschap aangelegd, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving voor zowel mensen als dieren. Dankzij deze vergroening ligt Rotterdam op schema om de doelstelling uit het actieplan Rotterdam gaat voor groen: de groenagenda 2023-2026 (PDF) te halen. Het stadsbestuur heeft als doel gesteld om in totaal 20 hectare extra groen aan te leggen in de periode 2022-2026. Onderzoek toont aan dat een groene omgeving mensen gelukkiger en gezonder maakt. Meer bomen en planten zorgen voor verkoeling in de zomer en nemen regenwater op bij hevige buien. Daarnaast biedt groen voedsel en schuilplekken voor insecten en dieren. Bewoners, groene partners en de gemeente werken samen om Rotterdam nóg groener en gezonder te maken.

De afbeelding toont een overzicht van de belangrijkste resultaten uit de groenagenda van Rotterdam. Het laat zien dat sinds 2023 onder andere 17,4 hectare groen is toegevoegd, waarvan 6,1 hectare groene daken. Er is 20 hectare bijenlandschap aangelegd en 6 klimaatadaptieve projecten zijn afgerond, met nog 15 in uitvoering en 35 in voorbereiding. Ook zijn 750 straten vergroend, 140 groene bewonersprojecten uitgevoerd, 5 pleinen vernieuwd en 49 groen-blauwe schoolpleinen gerealiseerd, met 13 extra schoolpleinen in voorbereiding.
Resultaten uit het jaarverslag Rotterdam gaat voor groen van de GroenAgenda.

Groen in de buurt

Groen maakt de stad gezonder en prettiger om in te wonen. Daarom stimuleert de gemeente vergroening op verschillende plekken. Dit gebeurt via de Wijkaanpak van Rotterdams WeerWoord, buurtacties van Opzoomer Mee en de Tegeltaxi, een gratis service waarmee bewoners tegels kunnen laten ophalen om plaats te maken voor groen. Dankzij deze initiatieven en de inzet van bewoners zijn verschillende plekken in Rotterdam al groener geworden, zoals de Sint-Jacobsplaats, Mauritsstraat, Jagerslaan, Schiehaven en Petrarcastraat. De gemeente werkt daarnaast aan grote stadsprojecten. In 2024 is gestart met de aanleg van het Rijnhavenpark, en in 2025 volgen de vergroening van het Hofplein en de aanleg van het Nelson Mandelapark.

Buurtbewoners werken samen aan het vergroenen van hun straat. Een vrouw snoeit klimplanten terwijl een man helpt. De straat is gevuld met groen, bloemen en planten in bakken.
Buurtbewoners maken hun straat groener met planten, bomen en klimplanten aan de gevels.

Klimaatbestendig maken van Rotterdam

De gemeente werkt op 50 plekken in de stad aan oplossingen om beter om te gaan met extreme hitte en hevige regenval. Waar mogelijk wordt dit gecombineerd met andere werkzaamheden, zoals het vervangen van riolering of het aanpassen van wegen. Zo hoeven straten niet onnodig meerdere keren open. Op verschillende plekken is extra groen toegevoegd, zoals bij de rioolvernieuwing in de Nijverheidsstraat en bij de herinrichting van de Laan op Zuid en het binnenterrein van de Karel Doormanhof. Onder het Driehoeksplein is een waterberging van 475 m² aangelegd om regenwater op te vangen bij zware buien. Op dit moment worden 15 projecten uitgevoerd en zijn er ruim 30 locaties in voorbereiding.

Het Ericaplein in Bloemhof is omgetoverd tot een groen en levendig plein met speelplekken, bankjes en een basketbalveld.
Het Ericaplein in Bloemhof is omgetoverd tot een groen en levendig plein met speelplekken, bankjes en een basketbalveld.

Groene en klimaatbestendige pleinen

In 2024 zijn het Ericaplein, Driehoeksplein en de Persoonsdam opnieuw ingericht. Deze pleinen waren grotendeels versteend en hadden last van hitte en wateroverlast. De Persoonsdam is nu een levendig stadsplein met 4.980 m² extra groen. Ook de herinrichting van het Mijnsherenplein, Zwartewaalplein en Bleiswijkplein is gestart. De laatste twee worden klimaatpleinen met extra waterberging. In totaal worden 15 pleinen groener en klimaatbestendiger gemaakt. Een deel van deze projecten is al afgerond, terwijl andere nog in voorbereiding zijn.

Breed, versteend plein op de Persoonsdam met weinig groen. Er staan enkele bomen zonder bladeren en verspreide bankjes. Aan de rechterkant staat een gebouw met gele accenten en enkele plantenbakken. De ruimte oogt kaal en grijs.
De Persoonsdam was een groot, versteend plein met weinig groen en een kale uitstraling.
Groen plein op de Persoonsdam met gras, struiken en bomen. Er zijn bankjes en brede paden tussen de planten. Het plein oogt levendig en natuurlijk na de vergroening.
De Persoonsdam is veranderd in een groen en levendig plein met planten, bomen en bankjes.

Groenblauwe schoolpleinen

Rotterdam werkt al jaren aan groenblauwe schoolpleinen. Dit zijn speelplekken waar kinderen kunnen genieten van groen en waar regenwater op een natuurlijke manier wordt opgevangen en afgevoerd. De afgelopen jaren zijn er 49 van deze schoolpleinen aangelegd en voor 13 nieuwe locaties worden plannen gemaakt. In 2024 zijn de schoolpleinen van De Jacobusschool in Hoogvliet, De Provenier in Noord en de Jozefschool in Hoek van Holland omgevormd tot groenblauwe schoolpleinen. In 2025 is er opnieuw geld beschikbaar om minimaal vijf schoolpleinen groener en klimaatvriendelijker te maken. Basisscholen kunnen hiervoor tot en met 31 mei 2025 via deze link een subsidie aanvragen van maximaal €80.000 per school om hun schoolplein groener en klimaatbestendiger te maken.

Groot versteend Driehoeksplein bij de Valentijnschool met gekleurde speelvlakken. Er staan weinig bomen en er is weinig groen.
Het Driehoeksplein was een groot, versteend plein met weinig groen en veel bestrating.
Het Driehoeksplein is nu een groene en speelse plek met bomen, planten en een grote speeltuin met houten speeltoestellen. Mensen zitten op bankjes en aan picknicktafels, terwijl kinderen spelen op schommels en glijbanen.
Het Driehoeksplein is veranderd in een groen en levendig plein met een grote speeltuin, bomen en zitplekken voor bewoners.

Meer biodiversiteit in de stad

Het groen dat in 2024 is aangelegd, is niet alleen goed voor mensen, maar versterkt ook de biodiversiteit. Meer bomen en planten trekken vogels, insecten en andere dieren aan en zorgen voor een grotere variatie aan planten en bloemen. Dit maakt de stad gezonder en beter bestand tegen klimaatverandering. Rotterdam heeft als doel om 40 hectare bijenlandschap te realiseren. Daarvan is nu 20 hectare aangelegd. In 2024 zijn vooral in Noordwest, waaronder Overschie, Schiebroek en Hillegersberg, nieuwe groene verbindingen voor wilde bijen voorbereid en deels uitgevoerd. Het jaar begon met de bloei van een breed gifvrij bollenlint in Zestienhoven. Later is ook het gebied van de Van der Duijn van Maasdamweg in Zestienhoven, via het Molenpark en Terbregge langs de Rotte tot aan het Ommoordse Veld, omgevormd tot een bijenlandschap.

Meer weten over de resultaten en plannen? Lees het Jaarverslag Rotterdam gaat voor groen van de groenagenda 2024 (PDF) , dat op 18 februari 2025 door het college van burgemeester en wethouders is gepresenteerd aan de gemeenteraad.