Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 19/04/2021

NK Tegelwippen update – meer dan 60.000 tegels gewipt!

Op 30 maart is het NK Tegelwippen weer van start gegaan en in die korte tijd is er al 60% van het totale aantal tegels van vorig jaar, vervangen voor groen.

Een prachtig begin en hopelijk een voorteken dat er dit jaar door heel Nederland een record aantal tegels zullen worden ingeruild voor bloemen en planten.

De voordelen

Het NK Tegelwippen is vorig jaar ontstaan als initiatief om zoveel mogelijk tegels uit de grond te trekken om plaats te maken voor groen en beplanting. Door een groene omgeving ontstressen we, wordt de lucht gezuiverd en blijft de stad koel. Tegels dragen in de zomer bij aan de opwarming van de stad en daarom is het noodzakelijk om zo veel mogelijk groene plekken in de stad te creëren door tegels te vervangen. Ook zorgt het vervangen van tegels voor minder wateroverlast. Het groen vangt namelijk overvloedig regenwater op en voorkomt daarmee overstromingen. Het rioolstelsel wordt hierdoor ontzien en de leefruimte van planten en dieren wordt vergroot. Met kleine stappen kun je de natuur in de stad op laten bloeien, gevarieerder maken én leuker maken!

De tussenstand

Omdat dit groene initiatief sinds vorig jaar veel interesse heeft gewekt bij gemeentes door heel Nederland is het dit jaar uitgegroeid tot een nationale strijd waar nog zeker 70 andere gemeentes aan meedoen. De actie loopt nog tot 30 september en jouw hulp is hard nodig, want er zijn nog maar 1805 tegels gewipt in de Gemeente Rotterdam! Bekijk de huidige tegelstand hier.

Wip je tegels

Heb jij in de tuin nog tegels, of wil je het schoolplein of de buitenruimte op het werk omtoveren tot een groene oase? Geef al je tegels deze lente en zomer dan nog op voor het NK tegelwippen. Na het wippen van jouw tegels wil je natuurlijk het liefst hiermee een ander blij maken zonder dat ze in de puincontainer belanden. Hieronder vind je vier bruikbare tips om je tegels een circulaire toekomst te geven!

Weggeven via netwerk
Voor (bijna) alles is een nieuwe eigenaar te vinden. Er is meestal wel een groenproject of moestuin in de buurt die de tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen. Ga op zoek naar een lokale Facebook ruilgroep in Rotterdam, meestal heten deze ‘Weggeefhoek’ of ‘Gratis ophalen in’ en plaats hierin een oproep of plaats een berichtje op jouw social media kanaal.

Hergebruik op locatie
Het beste is om niet te gaan slepen met de – over het algemeen – zware tegels en er dus iets van te bouwen op de locatie zelf. Als je je achtertuin hebt onttegeld, dan kun je een mooie bank of moestuinbak bouwen van de vrijgekomen tegels. Of je gaat voor een kruidenkrul, een ronde toren van stenen, met uitsparingen voor tuinaarde met daarin kruiden.

Wat ook altijd een goed idee is: insectenhotels bouwen. Het gaat slecht met onze kleine vrienden, dus alle hulp is welkom. Maak van je afgedankte tegels een toren met gaatjes ertussen. Bouw bijvoorbeeld een piramide van tegels, waarin je steeds zorgt voor tussenruimte, zodat daar bijen en insecten beschutting kunnen vinden.

Hoveniers gaan naar circulaire tuin
Ben je een hovenier en wil je werk maken van je circulaire ambities, dan maak je gebruik van het platform Circulaire Tuin. Hier kunnen grotere partijen tegels en tuinmaterialen worden aangeboden en de tegels krijgen op deze manier een tweede leven. Alles beter dan dat je mooie tegels via het milieupark als vermalen grind onder een nieuwe weg belanden.

COOL! Upcycle een tegel als terras-tafel
Upcycle designer Wouter Brandt heeft wel een hele toffe manier gevonden om tegels een nieuw leven te geven: maak er een bijzettafeltje van. Hij slaat hiermee 3 vliegen in één klap. Onttegelen, vergroenen en upcyclen!

TIP: Zoek je nog een mooi moment of inspiratie om tegels te wippen? Op 22 april is het Nationale Zaaidag en je kunt bij speciale voedselbanken voor bijen bij jou in de buurt gratis bloemzaadjes ophalen. Na het zaaien kun je de tegels hier opgeven!

Stoepkrijt artwork gemaakt door Eva van Woerkom van Pepchalknl.