Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 17/12/2021

Tips voor een groene kerst!

We willen natuurlijk wel weer eens een echte witte kerst, zodat we sneeuwpoppen kunnen maken, van heuveltjes kunnen sleeën en sneeuwballengevechten kunnen houden. Maar helaas warmt de aarde steeds meer op en zo’n winter wonderland wordt in de toekomst zeldzaam. Gelukkig kunnen we er samen wél voor zorgen dat de impact die de feestdagen op het milieu hebben, minder groot wordt.

Hieronder geven we je een aantal tips om een groene, milieuvriendelijke kerst te vieren. Zonder in te leveren op sfeer!

Kies voor een duurzame kerstboom

Een heerlijke geurende, echte boom is voor velen het hoogtepunt van kerst. Maar wist je dat een kerstboom van 1,5 meter er zo’n 6 jaar over doet om die lengte te bereiken? Om vervolgens in minder dan een maand tijd, zonder naalden, aan de straat te worden gezet. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die er ook zo over denken en adoptiebomen aanbieden. Daarmee kunnen de bomen er ook ná de kerst nog prachtig bij staan.

Lever je kerstboom (zonder kluit) na de feestdagen in!

Nu staat hij nog gezellig vol lampjes middenin de woonkamer, maar wat gebeurt er in januari met jouw kerstboom? Misschien heb je er een met kluit die weer de grond in kan tot volgend jaar. Maar zit die kluit er niet meer aan? Gooi hem dan niet zomaar op straat, maar lever hem – zonder de versiering! –  in bij een van de vele inleverpunten in Rotterdam. De gemeente recyclet samen met Beter Boompje de takken, stam en naalden van de bomen tot nieuwe producten zoals fotolijstjes, Rotterdamse ‘Takkekaarten’ of ‘Hangerts’ voor in je boom van volgend jaar. Daarbij krijg je per ingeleverde boom een zakcentje van 0,50 cent! Zoek hier een inleverpunt bij jou in de buurt.

Kies voor natuurlijke decoraties

In plaats van (ieder jaar) plastic kerstballen, slingers en andere decoraties te kopen, kun je je eigen kerstversiering maken, van bijvoorbeeld dennenappels, hulst, gedroogd fruit, hout en andere natuurlijke producten. Op die manier heb je niet alleen een hele unieke boom, maar zorg je ook voor minder afval.

Kies voor LED-kerstverlichting

LED lampjes zijn beter dan traditionele gloeilampjes, omdat ze tot 80% minder energie verbruiken. Als je gloeilampjes van 20 jaar geleden het nog doen, dan hoef je ze natuurlijk niet zomaar weg te gooien. Door over te schakelen op LED’s kun je tijdens de kerstperiode een hoop CO2 uitstoot besparen. Voor buitenverlichting kun je bijvoorbeeld overstappen op lampjes op zonne-energie. Zo bespaar je niet alleen op het milieu, maar ook op je energierekening.

Kies voor lokale of plasticvrije cadeaus

Veel cadeautjes onder de kerstboom is natuurlijk prachtig, maar het zou nog veel mooier zijn als deze geschenken ook duurzaam zijn. Veel cadeaus worden tegenwoordig online gekocht vanuit verre landen, maar het transport ervan draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Lokaal winkelen is daarom een betere en duurzame optie. Door daarnaast producten van goede kwaliteit en eco-materiaal te kiezen, voorkom je tevens dat je plastic prul cadeaus na een paar weken weer weg moet gooien en zo verminder je ook de afvalstroom.

Kies voor gerecycleerd cadeaupapier

Al die mooie cadeaus moeten uiteraard ook nog worden ingepakt en we hebben allemaal vast wel eens extra zakken moeten vullen met al dat eenmalig gebruikte papier. Er zijn veel leuke en duurzame alternatieven voor normaal pakpapier, zoals herbruikbaar papier, stoffen verpakkingen en zelfs groeipapier, dat bloemzaadjes bevat voor in de tuin of in een potje op het balkon.

Kies natuurvriendelijke of plantbare kerstkaarten

Niet alleen cadeaupapier kan geplant worden, er zijn ook gerecycleerd kerstkaarten die je in de grond kunt stoppen. Deze kaarten bevatten verschillende zaadjes die kunnen uitgroeien tot fleurige bloemen, groentes of kruiden. Als je helemaal groen wilt gaan kun je er ook voor kiezen om je postkaarten en brieven te vervangen voor e-kaarten en e-mails. Daarmee voorkom je het gebruik van brandstof die wordt gebruikt voor het vervoer van je kaarten.

Kies voor duurzaam voedsel

Met kerst draait het natuurlijk ook om lekker eten met familie en vrienden. Kies voor producten van eigen bodem, die biologisch of ecologisch verantwoord zijn. Naast vlees of vis, kun je ook kiezen om het dit jaar eens echt anders te doen en een vegetarisch alternatief te koken. Ook voor de wijn bij je kerstdiner zijn er milieuvriendelijke opties te vinden.

Kies voor een groene kersttafel

Bij die heerlijke maaltijd hoort ook een prachtige feesttafel. Je kunt de tafel versieren met een zelfgemaakt decoratief kerststukje van natuurlijke producten en daarbij kiezen voor kaarsen van bijenwas. Vervang ook de papieren servetten voor een chique servet van stof en gebruik borden, schalen en glazen die je volgend jaar kunt hergebruiken. Bewaar ook de restjes van je maaltijd, zodat je helemaal niets weg hoeft te gooien.

Onthoud de ware betekenis van kerst

Als je het echt eens over een andere boeg wilt gooien, dan kun je deze kerst vrijwilliger worden. Er zijn veel mensen die het minder goed hebben in deze wereld, maar ook in onze eigen stad en wijk zijn er mensen die eenzaam zijn of je hulp goed kunnen gebruiken. Pak die kans om een ander te helpen, door iets te doneren of door je hulp aan te bieden.

We wensen je een vrolijke en gezonde kerst toe, houd het veilig en geniet van de feestdagen!