- Weerwoord in de stad
- vandaag
Terugblik Singapore International Water Week
In Nederland speelt duurzaam waterbeheer een belangrijke rol bij de transformatie van ons landschap, onze steden, onze industrieën en de landbouw. Innovatie en systematische verandering zijn de sleutel tot deze transformatie.
Dergelijke innovaties komen voornamelijk tot stand wanneer gerenommeerde kennisinstituten, marktleiders, startups, de overheid, internationale professionals en experts samenwerken aan nieuwe oplossingen en ideeën. De Nederlandse watersector heeft tijdens de Singapore International Water Week (SIWW) 2022 haar klimaatadaptieve oplossingen gepresenteerd.
Wat is de SIWW?
De Singapore International Water Week (SIWW) is een wereldwijd, eersteklas platform waar innovatieve wateroplossingen worden gedeeld en gecreëerd. Het tweejaarlijkse evenement brengt belanghebbenden uit de hele wereld bijeen om ideeën te delen, de nieuwste technologieën te demonstreren en nieuwe kansen aan te boren. SIWW maakt deel uit van het strategische programma van de regering van Singapore om de waterindustrie te laten groeien en nieuwe, innovatieve watertechnologieën te ontwikkelen. Johan Verlinde, programmamanager Rotterdams WeerWoord, was als spreker en moderator aanwezig.
Terugblik op SIWW 2022
In samenwerking met Singapore Water Association heeft de Nederlandse Ambassade in Singapore het Singapore-Netherlands Innovation Forum georganiseerd. Het Innovation Forum belichte de bestaande samenwerking tussen Singapore en Nederland, gaf inzicht in nieuwe waterontwikkelingen voor stedelijke veerkracht en toonde oplossingen van innovatieve bedrijven om steden duurzaam, leefbaar en veilig te houden.
De dag werd gestart met toespraken van H.E. Margriet Vonno (ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Singapore) en Chew Men Leon (voorzitter van de Singapore Water Association). Hierna volgde een paneldiscussie over de kust en stedelijke veerkracht van Singapore en Nederland. De discussie werd deelgenomen door Michèle Blom (Vice Minister van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), Annemiek Nijhof (CEO, Deltares), Chua Soon Guan, (Deputy Chief Executive Planning & Development, PUB), professor Koh Lian Pin (Directeur, Center of Nature-Based Climate Solutions, NUS). De sessie werd gemodereerd door Johan Verlinde. Het panel sprak over het belang van een samenwerking op verschillende niveaus; van beleidsuitwisseling tot onderzoek en ontwikkeling, evenals mondiale uitdagingen waarvoor gedurfde oplossingen nodig zijn om steden duurzaam, leefbaar en veilig te houden.
Daarna sprak Johan Verlinde tijdens Water Convention – Water master planning for cities. In deze presentatie is besproken hoe we in Rotterdam klimaatbestendigheid meenemen in de totale stedelijke ontwikkeling, zowel in de buitenruimte als op het private terrein. Dat kunnen we doordat we weten wat er aan de hand is qua klimaatverandering en we onze projecten ver vooruit plannen, zodat we samen kunnen werken met alle partijen in de stad. In deze sessie zat ook Arcadis die sprak over de kustverdediging van Manhattan New York en de Asian Development Bank die sprak over duurzaam waterbeheer in opkomende steden in Azië.
Tot slot presenteerde Johan Verlinde tijdens ABC Waters Rotterdam weatherwise – the road toward a climate proof city. PUB en The Institution of Engineers organiseerden gezamenlijk het Active, Beautiful, Clean Waters (ABC Waters) seminar. Het seminar had als thema ‘Climate Resilient & Liveable Cities’ en bracht een panel van vakdeskundigen samen die onderwerpen bespraken als blauwgroene infrastructuur en duurzame strategieën voor regenwaterbeheer om klimaatbestendige en leefbare steden te creëren. Hier was de rode draad dat we steden klimaatbestendig kunnen maken en tegelijkertijd aantrekkelijk, leefbaar en gezond. Dit gebeurt vooral door steden te vergroenen op een biodiverse manier, in samenwerking met de bewoners. Naast Johan Verlinde waren sprekers als Cheong Koon Hean, Paul Nettleton en Melissa Yip aanwezig.
Als stad die voor 85% onder het zeeniveau ligt, wordt Rotterdam als geen ander geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering. Daarom is het cruciaal om klimaatadaptatie te integreren in alle aspecten van de stad. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten allemaal ontworpen worden om water op te slaan en de temperatuur te verlagen. In de presentatie ‘Rotterdam weatherwise’ liet Rotterdam zien hoe klimaatadaptatie wordt geïntegreerd in stedenbouw, rekening houdend met de negatieve effecten van klimaatverandering en hoe dit in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en de bewoners gebeurt.