Icon Left Overzicht
 • Weerwoord in de stad
 • vandaag

Tentoonstelling ‘Rotterdam wordt groen!’

Groen doet ons goed! De komende jaren komt er veel groen bij in de stad. In de tentoonstelling ‘Rotterdam wordt groen!’ zie je hoe bekende plekken in de stad veranderen in parken, groene pleinen en straten waar je kunt bewegen of juist ontspannen.

Er zijn maquettes te zien van Rotterdamse Stadsprojecten die in de toekomst gerealiseerd gaan worden, waaronder mooie groene pleinen op het Hofplein, het Schouwburgplein en het Alexanderplein. In Rotterdam-Zuid komen zelfs drie nieuwe parken: het Rijnhavenpark, het Nelson Mandelapark aan de Maashaven en het Getijdenpark Feyenoord.

Feestlijke opening

Op zaterdag 3 september wordt de tentoonstelling feestelijk geopend in de hal van de Centrale Bibliotheek. Het voorlopig programma ziet er als volgt uit:

 • 11.00 uur: inloop
 • 11.30 uur: welkom door Theo Kemperman, directeur bibliotheek Rotterdam
 • 11.40 uur: toespraak wethouder Vincent Karremans
 • 12.00 uur: tentoonstelling is open
 • Wil jij bij deze feestelijke opening aanwezig zijn? Dat kan! Laat dan even per e-mail weten dat je komt.

  Meer informatie

 • Wanneer: van 3 september tot 16 oktober
 • Openingstijden: maandag van 13.00 tot 20.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Waar: Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110
 • Toegang: Gratis
 • Meer informatie vindt je op de website van de bibliotheek.

  Zo kun je je eigen omgeving vergroenen

  Groen maakt de stad niet alleen klimaatbestendig, maar ook leefbaarder. Ook jij kunt meehelpen door je eigen omgeving groener te maken. Hieronder lees je hoe.

  Fotograaf Arnoud Verhey

  Gezellige geveltuin
  Een geveltuin is een strook met groen tegen de voorgevel van je woning aan. Ideaal als je graag wilt tuinieren, maar geen tuin hebt. Je kunt je geveltuintje met van alles vullen: klimop, planten, kruiden of bloemen. Net wat jij leuk vindt! Dus: tegels eruit, groen erin! Het klinkt misschien wat gek, maar het mag echt. Een geveltuin biedt schuilplekjes aan vogels en andere insecten; regenwater wordt beter in de grond opgenomen en de buurt vrolijkt ervan op.

  Groen op het balkon
  Heb je een balkon? Ook die kun je vergroenen. Hartstikke gezellig om vogels, vlinders en bijen op bezoek te krijgen! Klimplanten zijn erg gemakkelijk, maar je kunt er ook voor kiezen een (mini)moestuintje aan te leggen of bloemen te planten.

  Ga voor een groene schutting
  Veel tuinen worden van de omliggende omgevingen afgescheiden door een schutting. In plaats van een saaie houten schutting, kun je ook voor een mooie groene schutting kiezen. Een groene schutting draagt bij aan de biodiversiteit én ziet er een stuk gezelliger uit. Je kunt zelfs kiezen voor struiken waar groente of fruit aan groeit.

  Moestuin aanleggen
  Zelfgekweekte groente of fruit smaakt het allerlekkerst. Het is ook nog eens goed voor de omgeving en je gezondheid. Bovendien is tuinieren ook nog eens leuk om te doen! Je hoeft geen grote tuin te hebben voor het aanleggen van je eigen moestuin. Een zogeheten ‘vierkante meter tuin’ past in bijna iedere tuin of balkon. Zelfs op één vierkante meter kun je tot wel 16 verschillende soorten planten kweken!

  Vergroen je dak
  Wist je dat Rotterdam de meeste platte daken van Nederland heeft? In totaal gaat het om maar liefst 14 kilometer aan platte daken. Deze daken kunnen ook worden ingezet om de stad duurzamer en leefbaarder te maken. Een groen dak werkt verkoelend, biedt voedsel voor insecten en vangt regenwater op. Daarnaast draagt het groen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving.