Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 15/07/2024

Zes basisscholen krijgen subsidie voor groenblauw plein

Zes Rotterdamse basisscholen hebben subsidie ontvangen van de gemeente, in totaal gaat het om een bedrag van 400.000 euro. Met deze subsidie kunnen zij kun schoolpleinen groener en klimaatvriendelijker maken. Alle kinderen uit de buurt kunnen er straks van meegenieten.

Groenblauwe pleinen zorgen ervoor dat kinderen meer buiten zijn en meer kunnen bewegen. Dit is niet alleen hartstikke leuk, het is ook goed voor de concentratie en rust, wat de leerprestaties ten goede zal doen. Groen zorgt voor schaduw en verkoeling op warme dagen. En, een groenblauw schoolplein helpt bovendien regenwater op te vangen en af te voeren. Dat zorgt voor minder waterplassen bij de scholen en in de wijken bij hevige regenval.

De geselecteerde basisscholen

Twintig Rotterdamse basisscholen hebben deze ronde subsidie aangevraagd voor een groenblauw plein. De scholen konden punten scoren op ligging en motivatie. Scholen in een buurt met weinig groen, waar wateroverlast regenmatig voorkomt, maakten meer kans op subsidie. Ook buurten waar overgewicht onder kinderen een probleem vormt maakten meer kans. De zes geselecteerde scholen ontvingen ieder een bedrag tussen de 52.000 en 74.000 euro. Ze liggen verspreid door de hele stad: Charlois, IJsselmonde, Oude Noorden, Provenierswijk, Hoogvliet en Lombardijen.

Voor de hele buurt

Een van de eisen die de gemeente stelt is dat het schoolplein ook na schooltijd toegankelijk moet zijn voor kinderen uit de buurt. Iedereen kan straks dus van het groenblauwe schoolplein genieten. Een grote groenblauwe speelplek voor de hele buurt! De subsidie is onder meer bedoeld voor het ontwerp en de aanleg van het nieuwe schoolplein. En, een bijdrage voor het organiseren van activiteiten voor kinderen uit de buurt.

De subsidie werd mogelijk gemaakt vanuit de programma’s Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams WeerWoord. In de afgelopen jaren hebben al 18 scholen deze subsidie voor groene schoolpleinen mogen ontvangen. De gemeente wil de subsidie graag voorzetten, maar moet het besluit van de burgemeester en wethouders hierover nog afwachten.