Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 11/11/2022

StraaDkrant: de straat voor een beter leefklimaat

Hoe maken we de straten klimaatbestendiger en socialer? De StraaDkrant staat vol inspirerende voorbeelden met handige tips!

Tot ver in de jaren zestig was de straat dé ontmoetingsplek van de stad. Hier speelde het grootste deel van het sociale leven zich af. Maar, met de tijd is het steeds drukker geworden op straat. In plaats van verblijfsgebied, wordt de openbare ruimte grotendeels gebruikt voor verkeer. Ruimte voor groen is aanzienlijk afgenomen, ruimte voor ontmoeting is beperkt. En dat niet alleen, ook ondergronds is er steeds meer gebrek aan ruimte. Daarnaast verandert ons klimaat. Het regent steeds vaker én steeds meer. De winters worden natter en gedurende de zomermaanden valt tijdens piekbuien extreem veel neerslag. Tegelijkertijd neemt het aantal zomerse regendagen af, opgevolgd door lange periodes van droogte. Het wordt tijd om aan de straaD voor een beter leefklimaat te werken!

De straat voor een beter leefklimaat

StraaD met een D? ‘StraaD’ staat voor Straten transformeren tot een Ruimtelijke, Adaptieve, Aantrekkelijke en Duurzame straat. Een StraaD is een straat die klimaatadaptief, biodivers en mooi is. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat onze straten klimaatadaptief en biodivers ingericht zijn, maar dit blijkt nog niet het geval te zijn. In deze krant ontdek je hoe een dergelijke straat eruit kan zien. Deze krant staat vol inspirerende voorbeelden met handige tips. De ambitie van de krant is om elke straat in Nederland te transformeren in een StraaD. De StraaDkrant is voor iedereen die werkt aan, in en onder de StraaD. Doe inspiratie op en bekijk hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

De StraaDkrant is tot stand gekomen door een effectieve samenwerking van de overheid, het bedrijfsleven en bewoners. “Van straat tot StraaD, de straat voor een beter leefklimaat”.

Online lezen