Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 20/09/2021

De Doelen krijgt een groen dak met waterberging

Op Congres- en concertgebouw de Doelen wordt het platte dak van 2.581m² bedekt met een grote variatie aan groen. Er komt ook een systeem voor waterberging met een capaciteit van 300m³, dat zorgt voor opvang van water. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Vandaag is het startsein gegeven voor de aanleg van dit dak.

Met het neerleggen van de eerste kratten voor wateropvang op het dak zet de gemeente samen met de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en 7 Square Endeavour, de eerste stap in de aanleg van dit dak. Dit is ook een nieuwe stap naar een Rotterdams dakenlandschap. Rotterdam heeft ruim 18 km2 aan platte daken, vaak ongebruikt. ,,Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Daar heeft iedereen profijt van’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Op de foto’s van links naar rechts:
Bert Determann & Youri Schenau (7 Square Endaevour); Paul van den Eijnden (Hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard); Bas Kurvers (wethouder bouwen en wonen, gemeente Rotterdam); Janneke Staarink (directeur concert- en congresgebouw de Doelen), foto’s: Jan van der Ploeg

Wateropvang, groen en biodiversiteit

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Zo bereiden we de stad voor op het veranderende klimaat en zorgen we voor duurzaam waterbeheer.
Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 m², dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet algemeen toegankelijk voor publiek, maar worden er wel rondleidingen gegeven.
Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Hoveniersbedrijf Van der Tol is geselecteerd voor de aanleg van het dak. De aanleg van het dak is naar verwachting eind februari 2022 gereed.

Sfeerbeeld: Plotvis

Duurzaam dakenlandschap

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.
Het dak op de Doelen draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van meer groen en herstel van biodiversiteit.

Samenwerking

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Sfeerbeeld: Plotvis