Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 03/06/2024

Nieuwe buien, nieuwe kansen: de schuttington

Hoe houden we het droog in de stad? Het rioolstelsel is eigenlijk niet opgewassen tegen extreme hoosbuien en het water kan niet snel genoeg worden afgevoerd. Om de wateroverlast in Rotterdam te verminderen is Lab Reyeroord+ op zoek gegaan naar oplossingen en ontwikkelde samen met Studio Bas Sala en de gemeente Rotterdam een speciale regenton, die overtollig regenwater een nieuwe kans geeft.

Van de regen in de drup

Omdat er in de stad vaak te weinig groene ruimte (en te veel asfaltwegen en stoepen) is, kan de regen niet overal worden opgenomen in het grondwater. Ook alle regen die op de pannetjes valt, wil via regenpijpen direct het riool in. Met zoveel druk op het ondergrondse systeem zijn overstromingen en wateroverlast gewoon bijna niet te voorkomen. Om het riool te ontzien en overbelasting te verminderen, is het nodig dat er iets veranderd aan de waterafvoer en de opslag van regenwater. Ondanks dat de gemeente al veel doet aan het opvangen van water en het aanleggen van groene daken, kan ook op buurtniveau en in achtertuinen hulp worden geboden.

Regentonnen

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je regenpijp af te koppelen van het riool en het water rechtstreeks naar je eigen tuin te leiden, maar je kunt het water ook opvangen in een regenton. Natuurlijk heeft niet iedereen plek in de tuin, of wil er geen ruimte voor inleveren. Voor hen is er nu de schuttington; een speciale regenton die aan de publieke zijde van een schutting of schuur wordt geplaatst, maar wel privé gebruikt kan worden. Het kraantje van de ton gaat via de schutting terug naar de eigen tuin, waar het water in droge periodes gebruikt kan worden om de planten of het gras gratis water te geven!

Ontwikkeling Lab Reyeroord+

Het idee voor de schuttington is ontstaan in Lab Reyeroord+, in samenwerking met Studio Bas Sala en de gemeente Rotterdam. Lab Reyeroord+ is een collectieve denktank waar gezocht wordt naar creatieve oplossingen voor (klimaat)problemen in de wijk Reyeroord en daarbuiten (+). Hun doel is om samen met bewoners te ontdekken welke oplossingen bijdragen aan de wijk, door lokaal experimenten uit te voeren. Om snel resultaten te behalen, worden er in het Lab zogeheten ‘sprintjes’ richting de toekomst gemaakt, waarbij in korte tijd een lastig en complex vraagstuk uit de wijk wordt opgepakt, uitgewerkt en een tastbaar prototype wordt ontwikkeld. Door middel van sprinten duren projecten dus geen maanden of jaren meer, maar wordt er in korte tijd iets geleverd waar de wijk profijt van heeft, zoals dus de schuttington.

Waarom een schuttington?

Ondanks dat veel bewoners wel de lasten van veranderend weer ervaren, kent niet iedereen de lusten ervan. Het is vaak een uitdaging om bewoners te betrekken bij gesprekken over klimaatverandering en hen bewust te maken dat ze er ook voordeel van kunnen hebben. Veel tuinen grenzen aan publiek terrein en een schuttington biedt voor deze groep bewoners een oplossing voor overlast bij extreem nat of droog weer. Het opsparen van regenwater is ontzettend duurzaam en zelfs beter voor planten dan water uit de kraan. Omdat de schuttington opvallend is en in de openbare ruimte wordt geplaatst, hoopt het team natuurlijk ook dat het gesprekken op gang brengt onder buurtbewoners en hen inspireert om ook een schuttington te adopteren.

Kies ook voor gratis water en vraag vandaag nog een schuttington aan.
Neem contact op met reyeroord@rotterdam.nl voor meer informatie.