- Weerwoord in de stad
- 14/04/2023
Rotterdam als groene oase
Het was bijna tijd voor het NK Tegelwippen, maar Daniël Opbroek kon niet wachten om al voor de start te beginnen met het vergroenen van de Moerkapellestraat in Rotterdam Noord. Deze groene dromer en stadsmaker staat namelijk nooit stil. Elk jaar is hij met andere bewoners bezig om Rotterdam groener en mooier te maken.
Het was weer tijd voor onttegelactie! In de Moerkapellestraat is er ruimte gekomen om tegels te vervangen door groen. Daniël deed een oproep aan omliggende bewoners om mee te helpen. Het was een leuke en geslaagde dag, waar er hard werd gewerkt en waar weer zo’n 50 m2 tegels weg zijn gehaald.
Waarom groen?
“Omdat je met groen zoveel meer kunt oplossen dan met stoeptegels,” zegt Daniël. “Het helpt ons te realiseren dat klimaatverandering serieus is en grote impact heeft op ons stadse leven. Voor sommigen betekent het alleen maar een zweetdruppel, maar anderen belanden misschien wel in het ziekenhuis door de hitte. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat onttegelen en vergroenen echt werkt! Zo zijn er plekken waar het gewoon lekker koel is en het water goed wordt opgevangen. Check bijvoorbeeld de Noordsingel, waar het wel 10 graden frisser kan zijn dan in een saaie, stenen zijstraat.”
“Waar een hogere temperatuur voor de één een extra zweetdruppel op het voorhoofd betekent, kan het voor een ander een ziekenhuisopname zijn.”
Hoe begin je aan een vergroeningsactie?
Als je samen met je buren een vergroeningsactie wilt organiseren, is het belangrijk om goed te overleggen en een duidelijk plan te maken. Bespreek samen welke tegels eruit gaan en wie verantwoordelijk is voor het nieuwe groen. Maak ook afspraken over wie wat meebrengt en wie welke taken op zich neemt. Zet vervolgens een datum vast en verspreid de uitnodiging onder je buren en andere geïnteresseerden in de buurt, zodat iedereen kan helpen. Vergeet niet om te overleggen met de gemeente om te kijken of er geen obstakels zijn, zoals leidingen in de grond. Met een goede planning en samenwerking kun je jouw buurt vergroenen en tegelijkertijd genieten van een gezellige dag.
Welke planten kies je graag?
Er zijn zoveel soorten planten waar je uit kan kiezen. Daniël houdt van de herfstaster, die zich makkelijk vanuit de wortels verspreidt en een (gevel)tuin er altijd keurig groen uit laat zien. Deze plant bloeit lang, wat goed is als voedselbron voor de bijen. Het is ook nog eens een sterke plant die blijft leven ondanks de hitte, droogte, nattigheid en zelfs pikkedieven. Ook de olijfwilg is een favoriet: blijft groen in de winter, het blad kan er prachtig uitzien en de plant bindt stikstof vanuit de lucht in de bodem. Wat goed is voor de planten die eromheen groeien.
Buurtbewoners betrekken
Hoe betrekt hij zijn buurtbewoners bij vergroeningsinitiatieven? “Met voor elk wat wils: iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen en initiatief brengen. Voor sommigen betekent dat een dagje sporten (een stoeptegel weegt gemiddeld 10 kg), terwijl anderen komen voor de lekkere broodjes. Iedereen is welkom om mee te doen.” Daniël doet zijn oproep aan buurtbewoners via verschillende kanalen. Hij gebruikt WhatsApp-groepen om de uitnodiging te verspreiden en communiceert ook via kanalen zoals Rotterdams WeerWoord en vrijwilligersorganisatie NL Cares. Op deze manier kan hij een breed publiek bereiken en meer mensen betrekken bij de vergroeningsinitiatieven.
“Omdat je met groen zoveel meer kunt oplossen dan met stoeptegels.”
De uitdagingen
Een van de grootste uitdagingen waar Daniël tegenaan is gelopen bij het vergroenen van zijn omgeving, is het onderhoud van het groen. Het is namelijk niet alleen belangrijk om een vergroeningsdag goed te organiseren en leuk te houden voor de vrijwilligers, maar ook om de planten daarna goed te onderhouden. Goed onderhouden groen wordt gezien als waardevol, terwijl slecht onderhouden groen juist als storend kan worden ervaren. Daarom is het belangrijk om van tevoren een duidelijk plan te maken.
Hoe regel je materialen en financiering?
Voor materialen zoals tuingereedschap, aarde en planten kan je samenwerken met lokale organisaties zoals Stichting GroenGoed. Om de financiering te regelen, kun je bijvoorbeeld een bewonersinitiatief aanvragen of hulp vragen bij het Rotterdams WeerWoord. “Bij een recente vergroeningsactie hebben bewoners zelf een beplantingsplan gemaakt en de planten geregeld. De aarde is bezorgd door de Tegeltaxi van de gemeente. Een deel van de kosten werd betaald door het actiebudget van het Rotterdams WeerWoord. Omdat het gereedschap werd geleend en een deel van de planten gratis uit de tuinen van Stichting GroenGoed werden gehaald konden we de kosten laag houden.” Een beplantingsplan maak je door eerst te kijken naar de grondsoort en de hoeveelheid zon en schaduw op de plek waar je wilt beplanten. Kies vervolgens planten die goed passen bij deze omstandigheden en elkaar niet in de weg zitten. Verdeel de planten gelijkmatig over de ruimte en houd rekening met de groeisnelheid en het onderhoud van de planten. Zo maak je een beplantingsplan dat zorgt voor een mooie en gezonde groene omgeving.
Toekomst van Rotterdam
Daniël ziet de toekomst van Rotterdam als groen. Tegels en stenen worden alleen maar gebruikt daar waar nodig is. Gebouwen worden beschermd door een groene schil. Op straat is er veel meer ruimte voor groen in een gezonde bodem, omdat het merendeel van de auto’s onder de grond wordt geparkeerd. Rotterdammers kiezen er veel meer voor om auto’s te delen of een (bak)fiets te gebruiken. Materialen en grondstoffen zullen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Die gezonde bodem en al dat groen zorgt voor voedsel en werkgelegenheid. Het creëert een gezamenlijke ruimte waar mensen kunnen samenkomen, elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren. Groen biedt natuurlijk ook verkoeling en een gezonde leefomgeving, terwijl een gezonde bodem wateroverlast en droogte kan verminderen door water beter op te nemen.
Favoriete groene plek in Rotterdam
Daniël beschrijft de natuur in Rotterdam als lente, ook in het groot. Er is veel groen in aantocht! Hij bezoekt graag Hof van Noord, een nutstuinvereniging aan de Gordelweg. Daar is de gezamenlijke buurttuin Vredestuin Noord van Stichting GroenGoed te vinden. Het is een groene oase tussen de huizen en wegen. Bij elkaar hebben alle tuinders en deelnemers honderden jaren groen- en tuinierervaring.
Tips voor vergroening van je omgeving
“Wil je graag je omgeving vergroenen? Zoek dan contact met je buren en maak samen een plan dat aan zoveel mogelijk wensen en behoeften voldoet. Het is leuker en makkelijker om samen te werken en niet alles zelf te hoeven doen. Verder is het handig om (financiële) ondersteuning te vinden. Je kunt bijvoorbeeld een bewonersinitiatief aanvragen op www.opzoomermee.nl. Of misschien helpt de informatie en inspiratie op Rotterdams WeerWoord je wel. Neem contact op via rotterdamsweerwoord@rotterdam.nl om te kijken of het Rotterdams WeerWoord je ook praktische ondersteuning kan bieden bij acties in jouw wijk.”
“Zoek contact met je buren! Samen vergroenen is leuker en makkelijker.”
Ben je geïnspireerd en wil je zelf ook een vergroeningsactie organiseren? Laat het ons weten! Daniël Opbroek nodigt alle Rotterdammers uit om zich aan te sluiten bij deze actie. Het is een leuke manier om de handen uit de mouwen te steken en de stad een beetje groener en mooier te maken. En wie weet ontmoet je ook nog leuke buurtgenoten!