Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • vandaag

Winactie: ‘Rotterdam aan zee’, een immersieve voorstelling over klimaat

Stap jij op woensdag 8 maart samen met anderen in een busje om te ontsnappen aan een overstroming? Maak nu kans op vrijkaarten voor de voorstelling ‘Rotterdam aan Zee’. Stuur voor woensdag 8 maart om 12:00 uur een mail naar sterre@meanderimmersief.nl om kans te maken.

Niet snappen, maar voelen

Het water is niet te stoppen. Een oerkracht vanuit de Ardennen waar geen sluis tegen opgewassen is. We zijn te laat. Uit het raam van de bus is Rotterdam in de verte nog te zien. Een fonkelende massa op het duistere canvas van de velden langs de weg. De radio kraakt. Nieuwslezers volgens elkaar in rap tempo op: eerst Capelle. Feijenoord. Nu moet ook het centrum eraan geloven. Langs de weg zie je mensen staan. Ze roepen naar je, vragen om hulp. Neem je ze nog mee? De anderen in de bus, wat vinden zij? Komen jullie nog wel in veiligheid?

Rotterdam aan Zee

‘Rotterdam aan Zee’ is een immersieve voorstelling die probeert klimaatverandering voor de stad invoelbaar te maken. Klimaatverandering is een thema dat iedereen aangaat, maar waarom voelt het dan vaak nog als een abstract gegeven? Waarom is de noodzaak van verduurzaming iets dat we wel begrijpen met ons hoofd, maar niet altijd voelen met ons hart? Vanuit die vragen ontwikkelde het collectief Meander Immersief, met advies van het Rotterdams Weerwoord, een ervaring die je niet zomaar vergeet.

Duik in de beleving

Tijdens de voorstelling stap je samen met zes anderen in een busje dat de stad uit rijdt om te ontsnappen aan een overstroming van de randstad. Via de radio word je op de hoogte gehouden van de almaar verslechterende situatie in en rondom de stad door nieuwsberichten, interviews met experts en mensen op straat.

Onderweg word je geconfronteerd worden met keuzes. Wie neem je bijvoorbeeld mee als de bus al overvol zit?

Theatercollectief Meander

Voor het schrijven van een realistisch scenario ging Meander in gesprek met de experts van Rotterdams Weerwoord. Ze spraken met hen over hoe het zou kunnen uitpakken voor Rotterdam bij verschillende extreem weer situaties. Welke delen van de stad zijn kwetsbaar? Hoe zit het met de vluchtroutes? Hoe veel tijd zou er zijn voor een evacuatie? Met deze informatie heeft Meander geprobeerd een verhaal neer te zetten dat de bezoeker meeneemt en tegelijk doordrenkt van de aangrijpende toekomstscenario’s die ons mogelijk te wachten staan.

Maak kans op vrijkaarten

Op woensdag 8 maart (aanvang 19:15, vertreklocatie in Rotterdam West) speelt ‘Rotterdam aan Zee’ speciaal voor bekenden van Rotterdams Weerwoord. Ben je nieuwsgierig? Stuur voor woensdag 8 maart om 12:00 een mail aan sterre@meanderimmersief.nl en maak kans op één van de 7 vrijkaarten! Er zijn nog 2 vrijkaarten beschikbaar.