Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Regel de Tegeltaxi

Wat doe je met straattegels die je overhoudt als je een geveltuintje aanlegt of tegels in je tuin door groen vervangt? Kun je ze zelf niet gebruiken, dan kan je ze meegeven met de Tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice voor gewipte straattegels.

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. De gemeente doet hier veel aan, bijvoorbeeld door waterpleinen aan te leggen en daken van gemeentepanden groen te maken. Jij kunt hieraan ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door in je tuin tegels door groen te vervangen. Want nieuw groen, is het oude grijs!

Ophaalservice gemeente

Maak je een geveltuin of vervang je tegels door groen in je tuin, dan hou je daarna tegels over. Niet iedereen heeft de ruimte om daarmee iets te doen een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op. Op www.tegel.taxi zie je wanneer dit bij jou is.

Tegels aanmelden

Wil je van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier op www.tegel.taxi in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in jouw wijk. De tegels mag je vanaf zondag 16.00 uur neerleggen, op een plek waar een kleine vrachtwagen bij kan, bijvoorbeeld op een straathoek. De Tegeltaxi rijdt tot en met eind september.

Waarom meer groen?

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels in je straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook je woning, in de zomer koel.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in je tuin te kiezen, lever je hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.
Op Subsidie voor inheemse planten | Rotterdam.nl vind je een lijst waarop je ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken. Laat je hier inspireren.

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Maak gebruik van de tegeltaxi, dan hoef je zelf niet door te geven hoeveel tegels je gewipt hebt. Dit doen wij voor je.