Icon Left Overzicht
  • vandaag

Project Groene OV-Haltes Rotterdam gestart!

Vanaf nu brengt de metro je dichter bij de natuur! De allereerste Groene Halte bij metrohalte Rodenrijs is geopend. Deze halte maakt de natuur makkelijker bereikbaar voor stadsbewoners; je bent slechts vier haltes verwijderd van het prachtige Rotterdams platteland, vol bloemen, vlinders en vogels!

De Groene Halte in regio Rotterdam, metrohalte Rodenrijs, werd op vrijdag 17 mei geopend door wethouder Vincent Karremans van gemeente Rotterdam (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) en wethouder Michiel Muis van gemeente Lansingerland (Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving).

Persfoto Opening Groene Halte Rodenrijs
De opening van de Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs. (VLNR) Michiel Muis (Gemeente Lansingerland, wethouder Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving), Armand van der Laar (Metropoolregio Rotterdam Den Haag, regiobestuurder, Bereikbaarheid natuur- en recreatiegebieden), Vincent Karremans (Gemeente Rotterdam, wethouder gemeente Rotterdam Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit), Marike Rodenhuis (Nationale Postcode Loterij, hoofd Goede Doelen), Linda Boot (algemeen directeur RET), Anneke Wijnants (Natuurmonumenten Zuid-Holland) en Paul Laudy (Provinciehoofd Zuid-Holland Staatsbosbeheer). Foto Bart Hoogveld

De opening

De opening van de Groene Halte in Rodenrijs markeert ook de start van het gezamenlijke project ‘Groene Haltes Rotterdam’. De gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werken samen aan dit pilotproject. Ze richten zich op het ontwikkelen van Groene Haltes dichtbij natuur- en recreatiegebieden rondom de stad. Dit omvat gebieden zoals de Rottemeren, de Noordrand van Rotterdam, Midden-Delfland, en de groene zones rond Rotterdam-Zuid, waaronder het Valckesteijnse Bos, het Buijtenland van Rhoon en Klein Profijt.

Linda Boot, algemeen directeur van de RET:
“Mensen zijn gewend om voor werk met het openbaar vervoer (OV) te reizen. Voor cultuur, familiebezoek of groen aarzelen mensen om voor OV te kiezen. De boer van de Belevenisboerderij die ons zojuist welkom heette, vertelde dat veel van zijn bezoekers met de auto te komen. Hij zou graag zien dat ze vaker op de fiets over met de metro komen. Daarom zijn we vanuit de RET de communicatie-campagne ‘Naar de natuur met het OV’. Kijk vooral op RET.nl/natuur voor alle mogelijkheden. Daarom ben ik ook erg enthousiast over het gezamenlijke plan om meer van dit soort Groene Haltes rond Rotterdam te maken.”

Armand van der Laar, regiobestuurder Bereikbaarheid natuur- en recreatiegebieden bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag:
“De MRDH is een samenwerkingsverband van 21 gemeenten in deze regio. Samen beslissen de bestuurders welke investeringen we doen in wegen en openbaar vervoer. Het verbeteren van de toegankelijkheid van natuur- en recreatiegebieden heeft meer prioriteit gekregen. Omdat toegang tot groen van belang is voor het investeringsklimaat in de regio, en daarmee uiteindelijk ook voor de brede welvaart. Daarom zetten ook wij ons in voor de pilot Groene Haltes Rotterdam en omgeving.”

De opening van de Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs.
De opening van de Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs. Foto Bart Hoogveld

Het Rotterdams platteland, natuur tussen Rotterdam en Lansingerland

De Groene Halte Rodenrijs ligt midden in het nieuwe natuur- en recreatiegebied tussen Rotterdam en Lansingerland: het Rotterdams platteland. Dit gebied heeft meer dan 400 hectare groene ruimte die toegankelijk is voor recreatie, natuur en landbouw, vlakbij de stad. De Noordrand van Rotterdam verbindt dit nieuwe gebied met andere populaire groengebieden zoals het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, de Rottemeren en de Groenzoom, die tussen Rotterdam en Zoetermeer ligt.

Wethouder gemeente Lansingerland Michiel Muis:
“Enkele jaren geleden hebben we de buitenruimte direct rond het metrostation aangepakt. Het wachthokje heeft een boerenuitstraling, lijkend op een melkschuur en is transparant zodat je zicht houdt op de polder. Het is een groene poort naar het landschap. Kijk ook naar de beplanting hier, natuurrijk, bloemrijk en aantrekkelijk voor bijen. Ook het ontwerp van de fietsenstalling – in de vorm van een tuinbouwkas – is een knipoog naar het boerenland rondom de metro. Er is een watertappunt en er zijn bankjes voor recreanten. En dan vergeet ik vast nog wat op te noemen. Vandaag hebben we de informatievoorziening in het metrostation toegevoegd. Zodat de reizigers gaan beseffen dat ze door een groene parel tussen de steden reizen waar van alles te beleven is. Metrohalte Rodenrijs is een perfect startpunt voor een ontdekkingstocht.”

Wethouder gemeente Rotterdam Vincent Karremans:
“Als Rotterdam investeren we veel in stadsgroen, bijvoorbeeld de vergroening van de Hofbogen en het Hofplein. Daarnaast is het voor de stad belangrijk om ook weidse uitgestrekte natuur net buiten de stad te koesteren om er echt even uit te kunnen, op de fiets of wandelend. Veel Rotterdammers kennen het Rotterdams platteland, ten noorden van de stad, nog niet. Het is ook best moeilijk te vinden. Het is belangrijk dat de natuur bij de stad vindbaar en bereikbaar wordt, ook voor mensen die afhankelijk zijn van OV. Metro Rodenrijs ligt middenin 400 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied. Vanaf het perron hier heb je door die enorme glaswand een panorama-uitzicht op de polder beneden. Met recht een Groene Halte te noemen.”

De opening van de Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs.
De opening van de Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs. Foto Bart Hoogveld

Uitbreiding van het project

De Groene Halte Rodenrijs is helemaal klaar. In het metrostation is er informatie beschikbaar via bestickering. Dit was mogelijk dankzij financiële steun van ‘Rotterdam de boer op!’, de gemeente Rotterdam, en de gemeente Lansingerland. Er zijn nu plannen om ook de metrohaltes Rhoon (dichtbij het Buijtenland van Rhoon) en Romeynshof (dichtbij de Rottemeren), en een bushalte in Vlaardingen (dichtbij Midden-Delfland) om te toveren tot Groene Haltes. In dit pilotproject van Groene Haltes werken verschillende partijen samen om een gezonde en prettige leefomgeving te bieden in de metropoolregio Rotterdam/Den Haag. Groene Haltes maken het makkelijker en duurzamer om met het openbaar vervoer de natuur- en recreatiegebieden te bereiken. Het pilotproject loopt tot eind 2025. Het doel is om 4 Groene Haltes te realiseren. Afhankelijk van de ervaringen met deze locaties kan het concept later worden uitgebreid naar meer gebieden, vervoerders, gemeenten en terreinbeheerders.

Bestickering met informatie.
Bestickering met informatie. Foto Bart Hoogveld

Wat is een Groene Halte?

Een Groene Halte vind je altijd bij een gemarkeerde wandelroute of binnen een wandelnetwerk. Bij zo’n halte zie je meteen waar je kunt beginnen met wandelen. Er staat een informatiebord met een routekaart net buiten het station of de halte. Bij elke Groene Halte kun je een korte wandeling van 3 tot 5 km starten. Het is belangrijk dat er bij de halte voorzieningen zijn zoals een café, een watertappunt, een openbaar toilet of fietsverhuur. Een mooie omgeving rondom de halte verhoogt ook de aantrekkelijkheid. De pilot Groene Haltes wordt samen gefinancierd door verschillende partners.

Marieke Rodenhuis, hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij (Rotterdam de boer op!): “Sinds 2021 ondersteunen we vanuit de Nationale Postcode Loterij het project Rotterdam de boer op! Het is mooi te zien hoe via Rotterdam de boer op! zoveel partijen samen de mouwen opstropen om die groene transitie vlakbij de stad voor elkaar te krijgen. Boeren, natuurbeschermers en ondernemers en andere organisaties in het landbouw- en voedselsysteem. Ook de gemeente Rotterdam doet mee. Waarbij de biodiversiteit in de polders bij de stad terugkeert, gezond en goed lokaal eten wordt geproduceerd voor de mensen in de stad en de boer een goede boterham verdient. De mensen in de stad zijn daarbij ongelofelijk belangrijk. Het is van belang dat zij het eigen biodiverse landschap weer leren kennen en waarderen. En dat ze vaker kiezen voor natuurlijk en lokaal eten. Daarom ondersteunen we niet alleen natuurinclusieve landbouwprojecten op het Rotterdams platteland maar ook een project als Groene Halte Rodenrijs.”

Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs.
Groene OV Halte op metrostation Rodenrijs. Foto Bart Hoogveld

Terugblik op de open dag van 25 mei

Op zaterdag 25 mei reisden vele bezoekers met de metro vanuit Rotterdam naar het Rotterdams platteland om de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs te vieren. Deze dag was gevuld met verschillende activiteiten, georganiseerd in samenwerking met de boswachters van Natuurmonumenten, Rotterdam de boer op! en de RET. Vanaf deze Groene Halte leidden paden de bezoekers naar unieke plekken langs het Polderpad, zoals Herenboeren de Vlinderstrik, Voedselbos Schiebroekse Polder en Belevenisboerderij Schieveen. Deze locaties, normaal niet open voor publiek, openden die dag hun deuren en de initiatiefnemers gaven enthousiaste rondleidingen. Er was zelfs een huifkar die pendelde tussen Belevenisboerderij en de metrohalte, waardoor bezoekers volop konden genieten van een prachtige dag in de natuur, slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal.