Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 05/04/2021

Inzamelen plastic wordt beloond – met slimme regenton!

Gooi je plastic in de komende maanden niet zomaar weg, want Cloiq wil het graag gebruiken om een slimme regenton te produceren die zelfstandig de planten water kan geven.

Door steeds hetere zomers is het op veel plekken in de stad moeilijker geworden om beplanting het hele jaar door van voldoende water te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan dat grasveldje dat er in de zomer altijd zo zielig bijstaat. Maar ook aanhoudende regen en fikse stortbuien zorgen voor overberlasting en overstromingen van het riool. En dat kan en moet beter, vind het team van Cloiq.

Een wolk van een ton

Cloiq heeft daarom een speciale regenwolk-ton ontworpen, die via internet zélf de weersvoorspellingen kan lezen en regenbuien al van ver ziet aankomen. Op die manier kan het water in de ton worden geloosd voordat het begint met regenen en de nieuwe bui worden opgevangen zodat de druk op het riool afneemt. Het opgevangen water wordt tijdens de droge periodes losgelaten om de beplanting van voldoende water te voorzien, zodat er geen druppel verloren gaat.

Slimme Regenton op het kruispunt van Tarwewijk, Bloemhof en Vreewijk

Inzameling

Met het oog op circulariteit wil Cloiq niet zomaar een ton maken, maar één van gerecycled materiaal. Ze hebben daarvoor speciaal plastic nodig dat kan worden verwerkt tot grondstoffen voor een 3D printer, die de uiteindelijke ton zal maken. Als je je inschrijft om mee te helpen aan de ontwikkeling van deze bijzondere regenton, ontvang je thuis een ‘inzamelkit’ die een handleiding bevat en helpt om het juiste plastic te kunnen onderscheiden. Volle zaken kunnen worden ingeleverd op speciale inzamelpunten en worden ook nog eens beloond met iets leuks.

Beloningen

Elke volle zak plastic levert punten op en zo kun je, naast dat je helpt de regenton te bouwen, ook nog eens voor leuke cadeaus sparen. Bekijk ze hier. Met de deelnemer of groep die het meeste plastic inzamelt, gaat Cloiq samen kijken waar de regenwolk-ton het beste geplaatst kan worden. Dus misschien zelfs in je eigen buurt? De inzamelactie loopt van maart 2021 tot en met september 2021 en is op dit moment open voor inschrijving voor alle inwoners van Rotterdam-Noord.

Door mee te doen worden we niet alleen bewuster van alle soorten plastic om ons heen, maar kunnen we ook nog eens zien wat er met al dat plastic gebeurt als we het opsparen en netjes inleveren.

Wij hebben onze inzamelkit in ieder geval al aangevraagd!

Doe je ook mee? Schrijf je dan nu in op: www.cloiq.nl en draag samen bij aan dit unieke project!