Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Welke gemeente wipt dit jaar de hoogste score bij elkaar?

Op 30 maart is het NK Tegelwippen weer van start gegaan! Dit initiatief, om saaie tegels te vervangen voor groen, is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal kampioenschap waar heel Nederland aan mee kan doen.

Waar vorig jaar alleen Rotterdam en Amsterdam het tegen elkaar opnamen, zullen dit jaar nog eens 50 nieuwe gemeentes meedoen aan de groene campagne om ons land steeds meer te ontstenen.

Wat is tegelwippen?

Heb je in de zomer wel eens met blote voeten op een hete tegel gestaan? Dat doet best pijn, omdat de hitte wordt opgesloten in de tegel en nergens heen kan. Nu het in stedelijke gebieden door klimaatverandering steeds heter en droger wordt, helpen al die tegels niet bepaald mee aan de temperatuur. Om wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten is er meer groen nodig. Het NK Tegelwippen roept daarom zoveel mogelijk mensen op om die grijze tegels te vervangen voor een fris stukje groen waar we allemaal van kunnen genieten.

Wip tegels in Rotterdam

Vorig jaar zijn in Rotterdam in vier maanden tijd 48.000 tegels gewipt. We hebben het dan dus over meer dan een hectare aan groen; groter dan het voetbalveld van De Kuip! Met die mooie score werd Rotterdam in 2020 uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Tegel. Een hele prestatie, maar Amsterdam zat ons wel op de hielen met 47.000 tegels. Nu er dit jaar ook nog eens vele andere gemeenten meedoen en wij de titel moeten verdedigen, is het doel deze zomer 100.000 tegels te vervangen voor bloemen, gras en ander groen en daar is jouw hulp hard bij nodig.

Doe mee!

Heb jij tegels? Doe dan mee aan het NK Tegelwippen! Vanaf 30 maart kun je alle gewipte tegels aanmelden, meer info vind je hier. Denk dan in eerste instantie aan tegels in je eigen tuin, op het werk of op het schoolplein – voordat je de koopgoot een make-over wilt geven. Het kampioenschap loopt tot en met 30 september, zodat je de hele zomer kunt tegelwippen in je tuin, op het schoolplein en de grijze plekken op het werk kunt omtoveren tot een prachtige groene oase.

Help onze stad de Gouden Tegel te winnen en goed voor te bereiden op het veranderende klimaat!

Meld je tegels aan op nk-tegelwippen.nl en zorg dat elke tegel meetelt.