Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 02/06/2024

Nieuwe Dakencatalogus Rotterdam!

Rotterdam telt 18,5 km2 aan platte daken, die grotendeels onontgonnen gebied zijn. Waarom heeft de stad nog maar een beperkt aantal daken ingericht, terwijl er een wereld te winnen is? MVRDV maakte in opdracht van de gemeente Rotterdam een catalogus (uitgave Rotterdamse Dakendagen) met 130 innovatieve voorstellen voor een beter gebruik van de bestaande daken, die samen kunnen leiden tot een fantastisch nieuw Rotterdam.

We zijn gewend aan groene daken en zelfs een dakbos, maar platte daken kunnen voor veel meer worden gebruikt, bijvoorbeeld voor waterberging, als evenemententerrein, voor energiewinning en bebouwing. De Dakencatalogus biedt een inspirerend overzicht met liefst 130 verschillende mogelijkheden, van zzp-units en sportveld tot een begraafplaats.

De Dakencatalogus

De Dakencatalogus laat zien hoe dakgebruik een oplossing kan zijn voor de schaarse ruimte in de stad en hoe het kan voorkomen dat we buitengebieden bebouwen. Het boek is bedoeld om te inspireren en toont waarom we de lucht in moeten en op welke manier programmering van daken kan helpen bij grote actuele vraagstukken als de klimaatopgave, de woningopgave, de energietransitie. In de Dakencatalogus komt ook de praktische kant van het gebruik van daken aan bod: Welke constructieve mogelijkheden zijn er? En welk voorstel op welk type gebouw ligt voor de hand?

Inspiratie voor de toekomst

De catalogus biedt een doorkijkje naar de toekomst, naar wat er nodig is om dit werkelijkheid te maken. “Ik denk dat we voor dit plan een nieuw Bouwbesluit nodig hebben, of liever gezegd een “Dakbesluit”, en een helpdesk voor initiatiefnemers, of dat nu VvE’s of woningcorporaties zijn,” zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV. “Water, groen, energie en woningen zou je als een sandwich op daken kunnen plaatsen, als in een verordening wordt vastgelegd dat daken dat extra gewicht kunnen dragen. Sterkere constructies zijn duurzamer.”

De lancering

De lancering van de Dakencatalogus maakt deel uit van de Rotterdam Architectuurmaand waarin MVRDV en andere bureaus zichzelf laten zien. MVRDV neemt deel met onder meer een sneak preview van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive die dit najaar in Het Nieuwe Instituut opent. Daarnaast worden er ook buitenactiviteiten georganiseerd.

De Dakencatalogus (uitgave Rotterdamse Dakendagen) maakte MVRDV in opdracht van de gemeente Rotterdam. De catalogus telt 148 pagina’s, kost €19,95 (eerste week actieprijs €12,95) en wordt 3 juni 20.00 uur gepresenteerd tijdens een live evenement. De sneak preview van The Living Archive is te zien van 2 tot 27 juni in de Stadsgarage Schouwburgplein 2 niveau -4 (ingang via Weenatunnel).