Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Nieuw groenblauw schoolplein in het Oude Noorden biedt speelplezier en educatie

Het groenblauwe schoolplein aan de Louwerslootstraat is officieel geopend. Het vernieuwde plein is direct al een groot succes bij de kinderen van basisschool Hildegardis. Het plein biedt veel speelmogelijkheden en leerzame activiteiten. Ook kinderen uit de buurt zijn welkom.

De opening van het plein werd feestelijk ingeluid door het koor van groep 4. Wethouder Vincent Karremans opende samen met Sara en Firdaws een popper met zaadjes boven de schooltuin. De kinderen konden daarna voor het eerst spelen op het nieuwe plein en er werd een buitenspeelkastje geopend met allerlei speelmateriaal. Ook kregen ze de gelegenheid om kruiden te proeven en werden de schoolhekken versierd met duurzame materialen.

Directeur Kathelijne Lemmens van de Hildegardisschool is erg blij met het vernieuwde plein: “Het plein is enorm verbeterd! De stenen zijn vervangen door groen en grond, waardoor er meer water kan worden opgevangen. Dat scheelt qua temperatuur in de zomer. Er is mooi nieuw speelmateriaal, vooral de grote schommel is erg populair. Daarnaast is het ook een plek waar kinderen les krijgen over bijvoorbeeld kruiden, insecten, klimaat en het groeien en bloeien van planten.”

Een groene en educatieve omgeving

Het vernieuwde plein biedt veel speelmogelijkheden, zoals een glijbaan, een klimrek en een zandtafel. Ook is er een grote schommel die erg in trek is bij de leerlingen. Daarnaast is er ruimte voor educatieve activiteiten, zoals het verbouwen van kruiden, het observeren van insecten en het leren over het klimaat en het groeien & bloeien van planten. Een insectenhotel en een wigitipi maken het plein binnenkort compleet.

Een buitenspeelkastje met allerlei speelmateriaal, fotograaf Arnoud Verhey

Voordelen van groenblauwe schoolpleinen

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dat is goed voor de concentratie en rust. De leerprestaties van de kinderen zijn daardoor verbeterd. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. Het zorgt ook voor betere afvoer van regenwater, waardoor er minder waterplassen ontstaan bij hevige regenval. Hierdoor draagt het plein bij aan de doelstelling van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken.

Aanvragen

Met de groenblauwe schoolpleinen-regeling van 2023 kunnen opnieuw minimaal vijf schoolpleinen subsidie krijgen om hun plein aan te pakken. Aanvragen van de subsidie kan tot uiterlijk 1 mei 2023.

Het oude plein, fotograaf Arnoud Verhey

Tot stand gekomen

Sinds 2018 zijn er maar liefst 18 groenblauwe schoolpleinen gerealiseerd in Rotterdam. In de afgelopen jaren hebben 18 scholen deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen ontvangen. De groenblauwe schoolpleinen regeling van 2023 maakt het mogelijk dat er weer minimaal vijf schoolpleinen gesubsidieerd worden om hun plein aan te pakken. Het plein aan de Louwerslootstraat is het derde openbare groenblauwe plein dat gerealiseerd is, na het Taandersplein en het plein aan de Nicolaas Beetstraat. Dit jaar worden er nog drie (openbare) groenblauwe schoolpleinen aangelegd aan de Nozemanstraat, het Schelfplein en het Dempoplein.

Het groenblauwe schoolplein met speelmogelijkheden en leerzame activiteiten, fotograaf Arnoud Verhey

Mede mogelijk

De vernieuwing van het plein is mede mogelijk gemaakt door Rotterdam gaat voor groen, een programma waarbij de gemeente samenwerkt met bewoners, bedrijven en woningcorporaties om 21 hectare extra groen in de stad te realiseren. Dit komt neer op ongeveer 40 voetbalvelden aan extra groen in de stad.

Het groenblauwe schoolplein aan de Louwerslootstraat in het Oude Noorden is niet alleen een plek waar leerlingen kunnen spelen en leren, maar ook een groene oase in de buurt. Het vernieuwde plein biedt veel voordelen, zoals meer speelmogelijkheden, educatieve activiteiten en een betere afvoer van regenwater. Dankzij het programma Rotterdam gaat voor groen is er meer aandacht voor groen in de stad en worden er meer groenblauwe schoolpleinen aangelegd. Het groenblauwe plein aan de Louwerslootstraat is een prachtig voorbeeld van hoe groen kan bijdragen aan een betere leefomgeving voor iedereen.

Subsidie aanvragen