Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 17/06/2024

De mooiste parken, bossen en openbare tuinen in Rotterdam

Het is mooi weer, tijd om lekker naar buiten te gaan! Als je in een grote stad woont, is het soms erg fijn om de drukte even te ontsnappen en op zoek te gaan naar de natuur. Genieten van de zon en de buitenlucht, alleen of samen. Ken jij deze mooie plekjes al?

Rotterdam centrum

Dit zijn een aantal van de mooiste plekjes in het centrum:

Het Park
Het Park, beter bekend als het park bij de Euromast heeft een Franse stijltuin en een donkergroene heemtuin. Veel bomen in het park zijn al meer dan 100 jaar oud! Met de vele vijvers, heuvels en paadjes zijn er verschillende gedeeltes gecreëerd waar je heerlijk kunt ontspannen.

Fotograaf Joep Boute

Historische Tuin Schoonoord
Aan de rand van Het Park ligt Historische Tuin Schoonoord. In de tuin vind je een rijke verzameling aan flora en fauna. De blikvangers van de tuin zijn de Bruine Beuk uit +/- 1860 en de reusachtige Libanonceders.

Fotograaf Arnoud Verhey

Dakakker Rotterdam
De DakAkker is een dakboerderij van 1000 m² bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden bijen gehouden, eetbare bloemen, groenten en fruit verbouwd, kippen gehouden en er is een dakbistro gevestigd.

Fotograaf Peter Schmidt

Museumpark
Het Museumpark ligt op het voormalige landgoed van de familie van Hoboken, die in de villa woonden waar tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in gevestigd zit. In het park vind je verschillende kunstwerken, waardoor het park ook een functie als openluchtmuseum vervult.

Fotograaf Peter Schmidt

Wandeling langs de Maas
Start bij het Maritiem Museum aan de Leuvehaven en wandel langs de Leuvehaven richting de Erasmusbrug. Ga voor de brug rechts naar beneden en je komt uit op het Willemsplein. Op de Willemskade naast het plein staan verschillende bankjes waarop je kunt uitrusten en van een prachtig uitzicht kunt genieten.

Fotograaf Joep Boute

De Spoortuin Rotterdam
Vlak naast de Diergaardetunnel vind je De Spoortuin. De Spoortuin is een grote groentetuin waar je ook een flink stuk stadsnatuur vindt. Via het bosloop loop je langs prachtige oude bomen. Je wilt er naast wandelen ook spelen, feesten geven of vergaderen in het Spoortuinhuisje.

Fotograaf Jan de Groen

Rotterdam Zuid

Dit zijn een aantal van de mooiste plekjes in Rotterdam Zuid:

Eiland van Brienenoord
Het Eiland van Bienenord is een bijzonder eiland vol ontdekkingen met poelen, water, grasvlakten en bos. Op het eiland kun je wandelen, zowel op verharde paden als laarzenpaden, vlonderpaden, schelpenpaden en buiten de gebaande paden. Ook kun je fietsen en skaten op paden die hier speciaal voor bedoeld zijn. De natuurspeeltuin, eindeloos veel viswater en de volkstuintjes maken het Eiland van Brienenoord een ware verademing voor de bewoners van Rotterdam.

Fotograaf Peter Gooris

Wilhelminapier
Een ander plekje waar je heerlijk van de zon kunt genieten is de Wilhelminapier. Je hebt uitzicht op het water en er zijn verschillende, gezellige restaurantjes te vinden.

Fotograaf Eric Fecken

De Groene Oase op Zuid
De Groene Oase op Zuid is een gemeenschappelijke tuin in Charlois. Iedereen uit Charlois kan hier tuinieren. Er zijn verschillende stukjes grond te huur waar je bloemen, kruiden of groenten kunt planten, of tuinier als vrijwilliger op de gemeenschappelijke tuin.

Botanische Tuin Afrikaanderwijk
De Botanische Tuin Afrikaanderwijk is een botanische tuin die verscholen ligt in de Afrikaanderwijk. Er groeien meer dan 800 verschillende planten! Geniet er van een heerlijk kopje kruidenthee uit eigen tuin of banjer over de smalle paadjes langs de weelderige plantengroei.

Maastunnel Park
Het Maastunnel Park is een stuk groen gelegen naast de Maastunnel. Het is de perfecte locatie voor een picknick langs de waterkant.

Rotterdam Noord

Dit zijn een aantal van de mooiste plekjes in Rotterdam Noord:

Kralingse Bos
Het grootste stadspark van Rotterdam is het Kralingse Bos. Het bos bestaat uit bos, water en open ruimtes, zoals ligweiden en velden. Je kunt er zwemmen, zonnebaden, roeien, spelen, barbecueën, picknicken of heerlijk ontspannen.

Fotograaf Hans Tak

Botanische Tuin Kralingen
Tussen een woonwijk en de Kralingse Plas vind je de Botanische Tuin Kralingen. Zodra je de tuin instapt vergeet je even dat je in de stad bent. Het is een groene oase van rust, vol bijzondere planten en prachtige bloemen.

Trompenburg Tuinen & Arboretum
Naast het Kralingse Bos vind je Trompenburg Tuinen & Arboretum; een prachtige botanische tuin met een grote collectie knollen, bloembollen, planten, struiken en bomen. De tuin heeft een oppervlakte van maar liefst acht hectaren en is een ware ontdekking voor groenliefhebbers en rustzoekers vanuit binnen en buiten de stad.

Fotograaf Joep Boute

De Heemtuin
De Heemtuin ligt verborgen in het Kralingse Bos. Je vindt er verschillende kleine dieren, je kunt er heerlijk rondstruinen en het uitzicht is fantastisch.

Stadskwekerij de Kas
Stadskwekerij de Kas is een ware parel in het hart van Rotterdam. Stadskwekerij de Kas transformeert in samenwerking met bewoners een oud kassencomplex tot inspiratiebron voor biodiversiteit. Struin heerlijk rond, doe mee of geniet van de ruimte die Stadskwekerij de Kas je biedt.

Rotterdam West

Dit zijn een aantal van de mooiste plekjes in Rotterdam West:

Essenburgpark
Het Essenburgpark is een van de grootste door buurtbewoners beheerde gebieden. Het is geen park zoals andere parken, het is een stuk natuur met een sociale functie. Je vindt er verschillende wandelroutes en een gebied waar honden vrij rond kunnen lopen.

Fotograaf Jan de Groen

Dakpark
Het Dakpark Rotterdam is een ware oase van rust midden in een stedelijke omgeving. Je geniet hier van een prachtig uitzicht op havens en wijken en daarnaast biedt het Dakpark volop ruimte aan spel, sport en vertier. Vind verkoeling bij de watertap of ga barbecueën op een van de barbecue plekken.

Fotograf Peter Schmidt

Voedseltuin Rotterdam
Voedseltuin Rotterdam produceert gezonde fruit en groenten voor de gebruikers van de Voedselbank en andere sociale projecten in de stad. Naast een productietuin is het ook een broedtuin, duurzame stadstuin en leer- en praktijktuin.

Fotograaf Peter Schmidt

Rotterdam Oost

Dit is een van de mooiste plekjes in Rotterdam Oost:

Hoge en Lage Bergse bos
Langs de Rottemeren vind je het Hoge en Lage Bergse bos. De bossen bieden een groot gebied aan gevarieerde natuur. Ook vind je er verschillende restaurants, een adventure park, een skischans en een golfbaan. Of je nu voor rust of avontuur komt, in het Hoge en Lage Bergse bos kun je je altijd goed vermaken.

Fotograaf Peter Schmidt

Laat de natuur schoon achter. Vergeet niet je eigen rommel op te ruimen. Vaak blijven parken achter met veel afval: blikjes, flesjes, etensresten of verpakkingen. Slecht voor het milieu, de natuur en voor jezelf. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig als iedereen zijn eigen afval netjes meeneemt of weggooit. Kleine moeite, wel zo fijn!

Op zoek naar een koele plek in jouw buurt?

Vind meer koele plekken in Rotterdam met de Koele Kaart! Denk aan koele buiten plekken zoals het park of koele binnen plekken en drinkwaterpunten in de stad. Zo kun jij lekker toeven in de koelte!

Ken jij ook een mooie plek in Rotterdam?

Laat het ons weten!