Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 22/04/2022

Tel mee tijdens de Nationale Bijentelling

Bijen zijn belangrijk. Wist je dat 80% van de planten waar wij van eten afhankelijk is van bestuiving door bijen? Helaas gaat het niet goed met de wilde bij. Hoe meer we over de bij weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Wil jij bijdragen aan de bescherming van de bij? Tel dan in het weekend van 23 en 24 april mee tijdens de Nationale Bijentelling!

Waarom is het belangrijk om de bij te tellen? In Nederland komen bijna 360 verschillende bijensoorten voor. De helft van deze soorten is bedreigd. Hoe meer we over de bij weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Dat is waarom we de bij eens per jaar tellen. De resultaten van deze telling worden opgeslagen in een landelijk databestand. Hierin wordt bijgehouden waar welke bijensoorten voorkomen. Door jaarlijks te tellen kan er achterhaald worden welke soorten voor- of achteruit gaan in aantallen.

Hoe doe je mee?

Tel een half uur lang de bijen in jouw tuin of op je balkon. Heb je geen tuin of balkon? Ga dan naar een park, moestuin of tel de bijen op het schoolplein. Kies een zonnig, of in ieder geval droog moment uit. Zoek een gebied uit dat niet te groot is, 10 tot 25 m2 is meer dan voldoende. Loop een rondje en noteer alle soorten en aantallen die je ziet.

Ook als je geen verstand hebt van bijen kun je nog steeds meedoen! Hier vind je een telformulier en een bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Na het tellen voer je jouw resultaten in op nationalebijentelling.nl.

Hoe Rotterdam de bij helpt

Voedselgebrek en weinig nestgelegenheid spelen een rol bij de bedreiging van de bij. Rotterdam gaat daar wat aan doen door een waar bijenlandschap te ontwikkelen, onder meer door natuurvriendelijk grasbeheer. Dit betekent gevarieerd en gefaseerd maaien, zoals in bloemrijke bermen en andere groenstroken. Een voorbeeld hiervan is het Bijenlint van Hof. Het Bijenlint van Hof is een walhalla voor de Rotterdamse bijen, de bewoners en passanten van de Gordelweg in Rotterdam Noord. Door een aaneengesloten bloemennetwerk in de hele provincie te creƫren kunnen bijen overal terechtkomen voor nectar en kunnen ze zich gemakkelijker voortplanten. Meer informatie vind je hier. Wist je dat de Rosse Metselbij een van de 10 van 010 is? Deze 10 icoonsoorten staan symbool voor de biodiversiteit in onze stad. Lees hierover meer De 10 van 010 | Rotterdam.nl.

Ook jij kunt meehelpen! Door de (gevel)tuin, het dakterras of het balkon in te richten met gifvrije inheemse planten en bloemen, help je de hongerige bijen bij te voeren.
Rotterdammers kunnen voor inheemse planten en het vergroenen van de woonomgeving subsidie krijgen. Wil je naast het zaaien van bloemen nog een extra stap zetten voor de bijen? Door een bijenhotel op een zonnige plek te plaatsen bied je de bijen extra nestgelegenheid. Je kunt er een kopen of er zelf eenvoudig een maken.