Ben jij ook zo benieuwd naar wat er allemaal onder de straten van Rotterdam gebeurt? November is dé maand om daarachter te komen, want dan is het weer tijd voor de Maand van de Ondergrond.
Misschien is het je weleens opgevallen, maar onder die straten ligt echt van alles: kabels, leidingen, tunnels, vuilcontainers en zelfs plekken om water op te slaan. Allemaal voorzieningen die onmisbaar zijn voor ons leven in de stad. En het wordt er steeds drukker, want er moet ook plek zijn voor nieuwe woningen, groen en voorbereidingen op het veranderende klimaat. Dus, hoe zorgen we dat Rotterdam leefbaar en makkelijk te bereiken blijft, terwijl er ondergronds van alles gebeurt? Dat laten we je zien tijdens de Maand van de Ondergrond.
De Maand van de Ondergrond
In november nemen we je mee op een tripje onder de grond van Rotterdam. Superveel te doen: lezingen, uitjes, workshops en films. Je leert hoe belangrijk die ondergrondse wereld is voor onze stad. Elke week zoomen we in op een ander onderwerp:
Biodiversiteit: in de bodem krioelt het van het leven. Misschien niet zo knuffelbaar, maar wel superbelangrijk voor alles op aarde, en dus ook voor ons. Tijdens de eerste week van de Maand van de Ondergrond draait alles om de biodiversiteit in de bodem, ook midden in de stad. Kom meer te weten over wat onze stadse bodem nodig heeft en waarom dit zo belangrijk is.
Klimaatadaptatie: ons klimaat verandert, met steeds vaker hevige regenbuien en zomers die warmer en droger worden. Rotterdam moet hierop voorbereid zijn, en de ondergrond speelt daarbij een belangrijke rol. We gebruiken de bodem als spons om water op te slaan. Soms tijdelijk, bij zware regenbuien, en soms voor langere tijd, zodat er in droge periodes voldoende water is voor het groen in de stad. Bomen helpen Rotterdam koel te houden tijdens hitte, maar hun wortels hebben dan wel een stevige plek in de ondergrond nodig. Hoe we dit in Rotterdam aanpakken, leer je tijdens de Maand van de Ondergrond.
Energietransitie: over een paar jaar kunnen alle Rotterdammers koken, douchen en hun huis verwarmen met duurzame energie. Maar voordat we zover zijn, moet er nog flink wat gebeuren. De ondergrond speelt een grote rol in deze energietransitie (overstap naar schone energie). Er is namelijk ruimte nodig om gasleidingen te vervangen door warmtenetten of extra elektriciteitsleidingen. Soms gebruiken we de bodem om warm en koud water op te slaan, en nog dieper in de grond zit zelfs heet water dat we kunnen inzetten om onze huizen te verwarmen. Leer tijdens de Maand van de Ondergrond meer over deze vernieuwende technieken.
Bodem, ondergrond en geschiedenis: lang geleden was er alleen het kleine dorpje Rotta, aan de oever van de Rotte, in het gebied rond de huidige Markthal. In negen eeuwen tijd groeide dat uit tot het Rotterdam dat we nu kennen. Onder onze voeten liggen nog steeds veel verborgen schatten uit die oude tijden. Als er ergens gebouwd wordt, kijken Rotterdamse archeologen of er nieuwe vondsten zijn die ons meer kunnen vertellen over het leven van de Rotterdammers van toen. Tijdens de Maand van de Ondergrond kun je genieten van hun verhalen!
Meer info vind je op de website van Maand van de Ondergrond. Je kunt je daar ook inschrijven voor verschillende activiteiten. Wees er snel bij, want vol=vol. Het is trouwens helemaal gratis!
Hier aanmelden