Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 14/04/2021

Red onze insecten, red onze natuur!

Bij het woord insecten denken we vaak aan fruitvliegjes, mieren, spinnen (wist je dat spinnen eigenlijk geen insecten zijn?), muggen of kakkerlakken. Maar ook die prachtige lieveheersbeestjes, bijen, hommels en vlinders zijn insecten. En hoe ze er ook uit zien, ze hebben allemaal hun eigen rol in ons ecosysteem.

Uit onze jeugd herinneren we ons nog wel de zwaluwen en vlinders die door de buurt fladderden, de rupsen op de bladeren in de achtertuin en misschien zelfs de krekels in het veld in de zomer. Maar door het gebruik van pesticiden, klimaatverandering en het verlies van de natuurlijke habitat is het aantal insecten ernstig teruggelopen en zien we steeds minder natuur in onze eigen achtertuinen en parken.

Waarom insecten?

Minder insecten lijkt misschien fijn (yay! minder muggen), maar wist je dat die mug jouw bloed nodig heeft om eitjes te leggen? Eitjes die zich in sloten en meren ontwikkelen tot larven, die het water zuiveren en samen met andere organismen zorgen dat er minder algen in het water ontstaan. Door teveel algen kan er namelijk blauwalg ontstaan waardoor het water giftig wordt en wij in de zomer geen verkoelende duik meer kunnen nemen in de Kralingse Plas. Misschien is die jeukende muggenbult het dan toch waard?

Het binnenland van Nederland bestaat voor ongeveer 15% uit water en in de kanalen, meren, sloten en plassen leven zoetwatervissen, kikkers en insecten, die elkaar allemaal nodig hebben om het water en de natuur eromheen het hele jaar door mooi en schoon te houden.
Zonder insecten hebben ook de vogels het steeds moeilijker, zoals de zwaluwen of roodborstjes. Maar ook vleermuizen. Zo kan een vleermuis in één nacht tot wel 300 muggen en andere kleine insecten opeten. En dat is dan toch weer handig!

Buiten het feit dat insecten een bron van voedsel zijn voor andere dieren, helpen ze ook om de natuur in stand te houden. Veel bloemen kunnen zich zonder bijen en insecten niet voortplanten, waardoor bepaalde soorten langzaam verdwijnen. Insecten verplaatsen voedingsstoffen, houden de grond gezond en helpen bij het bestuiven van alle soorten bloeiende planten. Dus als je van vers fruit en groenten houdt, heb je dat aan de insecten te danken.

Een rijke biodiversiteit is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van mensen.
Wil je ook een mooie, gezonde tuin en de natuur een handje helpen? Bekijk dan onze tips hier. Je kunt ook aankomend weekend op zaterdag 17 april en zondag 18 april meedoen met de jaarlijkse Nationale Bijentelling door een half uur bijen te tellen in de tuin of op het balkon.