Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 19/07/2024

Hoe om te gaan met hitte

Het is vaker en langer heet. En daarbij wordt het ook nog heter. De afgelopen jaren is de temperatuur in Rotterdam op zomerse dagen met zo’n 8 graden toegenomen.

Behalve dat dit onprettig kan aanvoelen, kan het bij ouderen en zieken ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Op dit moment geeft zo’n dertig procent van de Rotterdammers aan bij een hittegolf geen verkoeling te vinden in eigen huis of wijk. Onderstaande tips helpen je de warmere dagen goed door te komen.

Drink voldoende water

Zorg ervoor dat je altijd water bij de hand hebt en minimaal twee liter water per dag drinkt, ook als je geen dorst hebt. Op een warme dag transpireer je meer dan anders, daarom is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Neem een (herbruikbare) fles met water mee als je de deur uit gaat.

Vind verkoeling met de Koele Kaart

Ga op zoek naar koele plekjes in de stad. Op de Koele Kaart vind je alle koele plekjes in jouw buurt, zoals koele binnenplekken en parken vol fijne schaduwplekken. En ook gratis drinkwaterpunten verspreid door de stad.

Draag luchtige kleding

Ga voor kleding gemaakt van luchtige, natuurlijke stof. Fijne stoffen bij warm weer zijn zijde, katoen of linnen. Vermijd acryl en polyester en draag liever even geen strakke kleding. Kies het liefst kledingstukken in een lichte kleur. Donkere kleuren absorberen namelijk meer warmte.

Drink warme thee

Hoewel het drinken van een groot glas frisdrank met ijsblokjes op een warme dag erg verleidelijk is, koel je er niet van af. Door ijskoude drankjes daalt tijdelijk je lichaamstemperatuur. Als gevolg zet je lichaam de verwarming aan waardoor je het nog warmer krijgt. Drink liever een kopje warme (kruiden)thee om af te koelen.

Maak je niet te druk

Door je op te winden over de hitte koel je niet af. In tegendeel zelfs; door je op te winden verhoogt je hartslag waardoor je lichaamstemperatuur nog meer zal oplopen. Maak je niet te druk, laat het huishouden even voor wat er is en neem wat meer rust.

Smeer je goed in

Zelfs als de zon niet fel lijkt te zijn, kun je toch nog flink verbranden. Smeer je dus goed in met zonnebrand voor je op pad gaat. Smeer liever te vaak en veel te veel, dan te weinig.

Lucht je huis door

Zet deuren en ramen ’s morgenvroeg en ’s avonds laat tegenover elkaar open. Hierdoor kan het lekker doorwaaien en afkoelen in huis.

Houd ramen en deuren overdag dicht

Het klinkt misschien raar, maar je kunt overdag je deuren en ramen beter gesloten houden. Door open deuren en ramen stroomt veel warmte naar binnen en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zonwering

Houd je huis koel door de zon buiten te houden. Houd de gordijnen dicht en – als je deze hebt – doe de zonneschermen dan omlaag. Zonwering aan de buitenkant werkt beter dan zonwering aan de binnenkant van een raam. Een goedkope en snelle oplossing is een zonnedoek of witte lakens die je voor de ramen kunt vastmaken. Een grote parasol voor het raam plaatsen werkt ook.

Let op elkaar

Houd ouderen en kwetsbare mensen een beetje extra in de gaten. Niet iedereen kan even goed tegen warm weer.

Maak je eigen airco

Wist je dat je zelf een energiezuinige en goedkope airco kunt maken? Door een bak met ijs of een fles met ijskoud water voor je ventilator te zetten geniet je van een heerlijke, frisse luchtstroom.

Je huis de hele zomer koel houden?

Plaats bomen en planten in en rondom je huis, groen houdt warmte buiten de deur. Bedek de muren met groene planten. Maak van jouw dak een oase of leg een geveltuintje aan.

Heb je nog goede tips? Deel ze met ons op Instagram of Twitter, daar help je anderen mee!

Check de Koele Kaart