Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 08/04/2021

Het Regent Tonnen

Van dorre planten tot lekkages, overbelaste riolering en bodemdaling; lange, droge zomers en juist hevige regenval betekenen overlast. Ook voor de Maasstad. Regentonnen helpen om water te besparen. Vanaf 25 maart regent het daarom de komende vier jaar elke donderdag tonnen. Rotterdamse organisaties slaan de handen ineen om Rotterdammers te helpen bij de aanschaf en het aansluiten van een regenton.

Een ton uitzoeken en bestellen, de transport en het aansluiten regelen is best veel werk. Daarom biedt het team de gebruiker alle gemak. Op de website hetregenttonnen.nl staan zes modellen om uit te kiezen, met uitleg en prijzen. Bezoekers laten hun gegevens achter en na een telefonische intake maakt het team een afspraak om de ton te plaatsen. Mits er een regenpijp is, want dat is een voorwaarde.

Lage kosten

De Initiatiefnemers van het project zijn bewonersorganisaties, bedrijven en de overheid. Elke deelnemende partij levert een bijdrage aan het project zodat de kosten laag blijven. De regenton plus aansluitmateriaal kosten hetzelfde als in de (internet)winkel. Maar voor het bestellen, de transport en het aansluiten betalen gebruikers dankzij de bijdrages slechts €50,00 per ton. Het teamlid dat de ton komt aansluiten, helpt bewoners ook bij vragen over watergebruik, zoals geveltuinen, groene daken, infiltratie, afkoppelen en tuininrichting.

Voor de stad

Een ton via Het Regent Tonnen is voordeling en gemakkelijk voor de koper. En de koper levert een waardevolle bijdrage aan de stad en de natuur. Het project begeleidt mensen naar werk. En bewuster omgaan met water en regenwater gebruiken voor planten en bomen, helpt de stadsnatuur. Het zorgt voor verkoeling, verfraaiing en een betere biodiversiteit. Ook kunnen kopers met een vrijwillige bijdrage twee relevante sociale doelen steunen; een gift voor mensen die zelf geen ton kunnen betalen, en een jaarlijks wisselend project. Dit is voor nu City Shower, een wasgelegenheid voor dak- en thuislozen.

Samen

Het project is een initiatief van WaterLeider, Wijkbedrijf De Middellander en DuZaMMM en wordt ondersteund door: Rotterdams WeerWoord, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Delfland en Waterschap Hollandse Delta. In samenwerking met Stichting Pameijer, Opzoomer Mee, Coöperatie Ondergrond, 1.000 Geveltuinen, WMO Radar,  Wijkenergie Werkt, Woonstad Rotterdam en verschillende wijkinitiatieven, bewonersorganisaties, wijkraden en gebiedscommissies.

Meld je aan op www.hetregenttonnen.nl

Voor bestellingen: info@duzammm.nl en samenwerking: tijs@waterleider.nl.