Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • vandaag

Het regent tonnen!

In zes maanden tijd zijn er in Rotterdam bijna 190 nieuwe regentonnen aangesloten dankzij het project ‘Het Regent Tonnen’!

Een regenton is één van de vele manieren om onze stad voor te bereiden op extreme weersomstandigheden (zowel in tijden van veel regen als droogte). Je komt de tonnen tegen in tuinen, op stoepen, op balkons en zelfs op enkele dakterrassen. Vorig jaar zijn er in dezelfde periode slechts 128 regentonnen geplaatst. We gaan de goede kant op dus!

Enorme opslag

Er komen steeds vaker lange periodes van droogte voor en het regent steeds harder. In plaats van dat het regenwater in het riool terecht komt, kunnen we het water opvangen en (her)gebruiken. Door regenwater in een ton op te vangen kun je altijd je planten water geven, zonder gebruik te maken van kostbaar drinkwater. Iedere ton wordt minimaal drie keer per jaar gebruikt. Dat betekent jaarlijks een besparing van zeker 100 m³ drinkwater! Zo help je bij het in stand houden van een gezond grondwaterpeil. Regentonnen zijn dus goed voor het klimaat, maar ook voor je tuin en je portemonnee.

“We zijn het haast vergeten nu de dagen natter en kouder zijn, maar in de zomer was het wekenlang heet en droog. Ik bewaar daarom alvast regenwater om volgend jaar te gebruiken”, zegt bewoner Kleiwegkwartier.

Foto Opzoomer Mee, Aansluitteam Het Regent Tonnen

Over het regent tonnen

Het Regent Tonnen is een project van WaterLeider in samenwerking met Wijkbedrijf De Middellander, Wijkenergie Werkt, Coöperatie Vreewijk, Klus&Werk, Meneer van Houten van Stichting Pameijer en Coöperatie Ondergrond. Het project wordt gesteund door Rotterdams WeerWoord, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Hoogheemraadschap van Delfland.