Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • vandaag

Het NK Tegelwippen is begonnen!

Het NK Tegelwippen is terug in Rotterdam! Vandaag werd de campagne afgetrapt door 40 groene kartrekkers uit de stad. De eerste tegel werd gewipt door stadsecoloog Niels de Zwarte op de Waaldijk in Delfshaven.

Samen met 114 andere gemeentes in Nederland gaat Rotterdam de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te wippen uit de buitenruimte. Voortuinen, achtertuinen, schoolpleinen, gemeenteplantsoenen: Nederland is over het algemeen veel te betegeld. Tijd om de tegels eruit te wippen! Vorig jaar zijn er maar liefst 119.000 tegels eruit gehaald. Dit jaar Rotterdam dit aantal overtreffen en gaat voor 150.000 tegels met de campagne ‘Alle straten groen’!


Eerste tegel gewipt door stadsecoloog Niels de Zwarte
Op maandagochtend 21 maart 2022 vond de kick-off plaats van de Rotterdamse campagne voor het NK Tegelwippen. Met meer dan 40 groene kartrekkers uit Rotterdam. Ambtenaren, ondernemers, bewoners, enthousiastelingen en tuindokters maakten een wandeling door Rotterdam West. In de – toen nog grijze – Waaldijk werd de eerste tegel gewipt door stadsecoloog Niels de Zwarte van o.a. Bureau Stadsnatuur.


Het doel: 150.000 tegels en alle straten groen!
De gemeente Rotterdam heeft dit jaar twee grote doelen: 150.000 tegels wippen en alle straten groen! Om te laten zien dat dit heel goed haalbaar is werd vandaag de grijze Waaldijk in één dag omgetoverd tot een straat met geveltuinen. De gemeente Rotterdam nodigt iedereen uit om na te denken waar er groen toegevoegd kan worden. In de voor- of achtertuin, op het schoolplein of bedrijvenpark. En voor wie niet weet wat er daarna met alle tegels moet gebeuren: de gratis TegelTaxi komt ze gratis ophalen! Na een succesvolle pilot vorig jaar gaat ook dit jaar de TegelTaxi weer rijden. De wagen die de tegels komt ophalen om ze vervolgens circulair te verwerken is vanaf april te bestellen op www.tegel.taxi.


Waarom het NK Tegelwippen?
Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid en op de biodiversiteit van de stad. Daarom het NK Tegelwippen: grijs eruit, groen erin!

Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact. Iedereen die in Nederland tegels vervangt voor groen kan het aantal per gemeente aanmelden op www.nk-tegelwippen.nl.

Het NK Tegelwippen wordt in Rotterdam aangejaagd door Groenemorgen Agency en het Rotterdams WeerWoord. Daarbij krijgen ze support van vele groene initiatieven in de stad.

Kijk voor meer informatie op:
www.nk-tegelwippen.nl
www.groenemorgen.org
www.rotterdamsweerwoord.nl