Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 23/12/2021

Het is winter in het mini-voedselbos!

Deze zomer legden we tijdens de groene expedities-routes i.s.m. Parfum de BoemBoem, Groenemorgen, ambassadeur eetbare stadsnatuur Stefan Herwig en 200 deelnemers van Parfum de GroenGroen het kleinste voedsel-bos van Rotterdam aan middenin het Rotterdam Central District!

De winter is volop gaande in dit mini-voedselbos maar op het bord wat we deze week plaatsten staat alles te lezen wat je er vanaf de lente kan verwachten. Een appelboom, bessenstruiken met aalbesssen, meerjarige groenten, eetbare bloemen en veel kruiden!

Voedselbos, huh?

Een voedselbos is een door mensen ontworpen bos om eten te verbouwen. Er groeien alleen meerjarige planten, zodat er ieder jaar weer opnieuw geoogst kan worden, met weinig inspanning. Door verschillende lagen planten groeit er enorm veel eten per m2: fruit, noten, kruiden, groenten en eetbare bloemen.

Tof, en het klimaat dan?

Er zijn nog veel meer voordelen! Door de enorme diversiteit aan plantjes trekt het allerlei beestjes aan die we hard nodig hebben. Door al die beestjes en een gezonde bodem zijn mest en bestrijdingsmiddelen helemaal niet nodig. Die gezonde bosbodem houdt ook nog eens veel water vast bij een flinke regenbui. En dat houdt weer de stad koeler op hete dagen.

Ok, dat klinkt fijn! Waar kijk ik dan nu naar?

Op dit kleine bostuintje van 16 m2 zie je meer dan 25 verschillende soorten eetbare planten. Onder andere:

Appelboom
Bessenstruiken met aalbessen
Meerjarige groenten Eeuwige moes, Zeekool en Kardoen
Eetbare bloemen Daglelie en Dropplant
Kruiden Citroenkruid, Olijfkruid en Verveine

Wow, benieuwd hoe dat smaakt!

Waar wacht je dan op? Dit bosje is er voor jou. Kijk, voel, ruik, pluk en proef! Maar natuurlijk wel met respect voor de plantjes. Geniet, maar met mate. En probeer zo min mogelijk op de bosgrond te staan, dat houdt de bodem lekker luchtig.