Icon Left Overzicht
  • 01/07/2024

Grondstoffenstation wint prijs!

Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein heeft de vakjuryprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2024 gewonnen! Dit gebouw is meer dan alleen een plek om afval te scheiden; het vangt regenwater op, biedt werkgelegenheid, en is een ontmoetingsplek waar wekelijks een gratis maaltijd voor de buurt wordt bereid.

Het Grondstoffenstation is ontworpen door Superuse Studios in opdracht van de Afrikaanderwijk Coöperatie. Volgens het juryrapport: “Het Grondstoffenstation Afrikaanderwijk mag een wat rebelse en activistische verschijning zijn, de jury ziet hier een bouwwerk dat systeemdenken, optimisme, toekomstgerichtheid en ontwerpintelligentie op fantastische wijze belichaamt.”

Groepstfoto prijsuitreiking
Prijsuitreiking Rotterdam Architectuurprijs 2024, fotograaf Fred Ernst

Meer dan een gebouw

Het Grondstoffenstation is volledig circulair: het is helemaal opgebouwd uit hergebruikte materialen. Binnen wordt het afval van de markt gescheiden, waardoor de Afrikaandermarkt de eerste circulaire markt van Nederland is. Wijkbewoners kunnen er betaald werk vinden en het is een plek waar de buurt samenkomt. Eten van de markt dat nog goed is, wordt apart gehouden en elke woensdag wordt er een gratis maaltijd van gemaakt voor de buurt in het Gemaal op Zuid. Aan de kant van de Cruyff Court is een tribune waar je voetbalwedstrijden kunt kijken. Via de tribune kun je naar het groene dak, met daarop planten die door buurtkinderen worden onderhouden. Het gebouw vangt ook nog eens regenwater op, dat gebruikt wordt voor de planten in de daktuin en de Tuin van de Wijk die ernaast ligt. Zo levert het Grondstoffenstation ook nog eens een bijdrage aan een klimaatbestendige wijk en aan de biodiversiteit in de buurt.

Kom een keer kijken! Op woensdag en zaterdag is er markt op het Afrikaanderplein.

Daktuin boven het grondstoffenstation
Daktuin boven het Grondstoffenstation, foto Frank Hanswijk
Het Grondstoffenstation, foto Frank Hanswijk