Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 15/12/2022

Groenblauw schoolplein in Spangen

Rotterdam heeft er een groenblauw schoolplein bij. Van een saai, stenig schoolplein naar een groene oase met speelheuvels, verkeerstuinen, een wilgentunnel, een klimboom en nog veel meer speel- en leermogelijkheden. Op de basisschool Kasteel Spangen in West is iedereen superblij met het nieuwe groenblauwe schoolplein!

Vandaag is het groenblauwe plein aan de Nicolaas Beetsstraat in Spangen officieel geopend. Dit heeft de school feestelijk gevierd met alle schoolkinderen en buurtbewoners. Dankzij de subsidie van de gemeente Rotterdam hebben zij hun plein klimaatvriendelijker en groener kunnen maken.

Karlijn Bovenberg, directeur van basisschool Kasteel Spangen: “Van een stenen vlakte naar een wereld van ontdekking: groen, beestjes en natuurlijk spelen. Straks krijgen de kinderen hier ook buitenles.”

Vernieuwd plein

Het oude plein was één grote stenen vlakte. Zelfs de tafeltennistafel die er stond, was van
beton. Wethouder Vincent Karremans (o.a. buitenruimte) knipte samen met Naya het lint door en de kinderen gingen daarna vrolijk op het vernieuwde schoolplein spelen. Op het nieuwe plein valt veel te ontdekken: speelheuvels, verkeerstuinen, een wilgentunnel en een klimboom. Ook is er een speelplek voor de allerkleinsten. De seizoensgebonden planten zorgen ervoor dat kinderen meer natuur kunnen beleven. Het groen is net aangeplant en moet nog wel een beetje groeien, nog even geduld. Maar volgend voorjaar kunnen de kinderen er volop van genieten, net als van de moestuin en het insectenhotel die nog komen. Alle kinderen uit de buurt kunnen hiervan meegenieten.

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Dennis Wisse

Voordelen groenblauw schoolplein

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer
bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij
hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw schoolplein zorgt ook voor
meer plant- en diersoorten. En een betere afvoer van regenwater. Dat betekent minder
waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval. Hierdoor draagt het plein bij aan de doelstelling van de gemeente om de stad groener en klimaatbestendiger te maken.

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Dennis Wisse

Tot stand gekomen

Sinds 2018 is Rotterdam 18 groenblauwe schoolpleinen rijker. Tot nu toe ging het om pleinen die eigendom waren van de school. De school kon dankzij subsidie van de gemeente het plein groenblauw maken. In 2023 komt een nieuwe subsidieronde. Het plein aan de Nicolaas Beetsstraat is het eerste groenblauwe plein dat door een school wordt gebruikt, maar op het grondgebied van de gemeente ligt. Het is volledig door de gemeente gefinancierd. De komende jaren komen er nog acht van dergelijke pleinen bij.