Icon Left Overzicht
  • vandaag

Nieuw groenblauw schoolplein in Hoogvliet

Het nieuwe groenblauwe schoolplein bij KBS Jacobus in Hoogvliet is officieel geopend! Het is een heerlijke plek geworden waar kinderen buiten kunnen bewegen, spelen en zelfs lessen volgen. Ook kinderen uit de buurt zijn van harte welkom.

Hoewel het plein al sinds vorig najaar klaar was, heeft de school gewacht tot de lente om het in volle glorie te tonen. En wat is het mooi geworden! Marieke Klösters, directeur van Sport, Onderwijs en Cultuur bij de gemeente Rotterdam, en Ian Mostert van Stichting IVN Natuureducatie hebben samen met de leerlingenraad een groot insectenhotel onthuld. Met deze feestelijke actie is het plein nu echt geopend.

Kinderen spelen vrolijk op een groenblauw schoolplein, waarbij zandgrond omringd is met diverse planten.
Spelen in het nieuwe groenblauwe schoolplein, foto Arnoud Verhey.

Groenblauw schoolplein

In juni 2022 kreeg KBS Jacobus subsidie van de gemeente om dit prachtige groenblauwe schoolplein aan te leggen. De school, de ouders en vooral de kinderen maakten samen met de ontwerpers Roel Crul en Sarah Los een ontwerp ontwerp dat nu werkelijkheid is geworden. De school werd hierin begeleid door de gemeente en Stichting IVN Natuureducatie. De grijze tegels hebben plaatsgemaakt voor groen en natuurlijke speeltoestellen, met hoogteverschillen, klimmogelijkheden en zelfs een plek om met water te spelen.

Visie op onderwijs

De opknapbeurt was hard nodig. Het oude voorplein was bijna helemaal betegeld, wat niet paste bij de visie van de school. Hier leren 130 leerlingen niet in traditionele klassen, maar in ‘leerpleinen’ met vakspecialisten. De school legt de nadruk op een brede ontwikkeling, inclusief het leren over groen en gezondheid, van het verbouwen van groenten tot het gebruiken ervan in de keuken. De kinderen helpen in de moestuin, verzorgen de kippen en genieten van verschillende buitenactiviteiten. Het vernieuwde voorplein is nu ook een fantastische plek om te spelen en te ontdekken.

Twee kinderen spelen met een waterpomp op het nieuwe schoolplein.
Spelen en leren, foto Arnoud Verhey.

Waarom een groenblauw plein?

Groenblauwe pleinen zorgen ervoor dat kinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw plein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En als het erg hard regent, wordt het water beter afgevoerd. Dat betekent minder waterplassen op het plein én in de wijk. Een groenblauw plein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. Op deze manier wordt de stad nog mooier, groener, gezonder en fijner om in te wonen!

Groenagenda

Al jarenlang zet Rotterdam zich in voor groenblauwe schoolpleinen. Vanaf 2019 kregen in totaal 26 scholen subsidie van de gemeente voor de aanleg van groenblauwe pleinen. Tot eind mei kun je nog subsidie aanvragen! Zelfs voor nieuwbouwscholen is er een subsidieregeling. Deze subsidie maakt onderdeel uit van de ‘Groenagenda’. Met het actieprogramma Groenagenda gaat de gemeente, samen met o.a. bewoners en bedrijven, 20 hectare groen toevoegen aan de stad. Ook wordt 40 hectare bestaand gras veranderd tot bijenlandschap. Zo wordt de stad beter beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering en biodiverser met meer variatie in planten en dieren.