Er zijn weer subsidies voor groenblauwe schoolpleinen
Overzicht
  • Nieuws
  • 21/09/2020

Er zijn weer subsidies voor groenblauwe schoolpleinen

Wil jouw school ook een avontuurlijk, groen schoolplein? Een plein dat uitnodigt tot heerlijk, fantasierijk spelen en buitenlessen? En dat ook nog eens het veranderende klimaat opvangt? Dan kun je subsidie krijgen!

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en bewegen. Dit bevordert de concentratie en geeft rust. Bij hevige regen vangt een groen schoolplein het regenwater beter op en voert het makkelijker af dan een stenen plein. Dat betekent minder waterplassen bij school en in de wijk. Bij hitte geven bomen, struiken, planten en gras verkoeling en schaduw. Met ingang van 15 september is hiervoor weer subsidie beschikbaar. Voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor buurtkinderen. Hierdoor hebben zij ook een grote, groene speelplek in de buurt.

Maximaal € 80.000
De beschikbare subsidie bedraagt maximaal € 80.000 per basisschool. Het totale beschikbare budget is € 400.000, goed voor minimaal vijf groenblauwe schoolpleinen. Vorig jaar stelde de gemeente ook subsidie beschikbaar. Uit de 36 aanvragen is toen uiteindelijk aan zes scholen subsidie toegekend. De subsidie is onder meer bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein. Ook is er subsidie voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen. Aanvragen kan van 15 september tot en met 14 november via deze link.

Het schoolplein van de Agnesschool in Feijenoord is al aangepakt.

Puntentelling
De aanvragen worden beoordeeld en van een puntentelling voorzien. De hoogst scorende scholen krijgen subsidie. Een school kan punten scoren op motivatie en op ligging. Scholen in een buurt met weinig groen, waar bijvoorbeeld regelmatig wateroverlast is, maken meer kans op subsidie. Hetzelfde geldt voor buurten waar meer overgewicht voorkomt onder kinderen

Rotterdam gaat voor groen Deze subsidie maakt onderdeel uit van Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams WeerWoord. Vanuit het actieprogramma Rotterdam gaat voor groen investeert de gemeente – samen met bedrijven, bewoners en bijvoorbeeld woningcorporaties – in 20 hectare extra groen in de stad. Rotterdams WeerWoord heeft als doel de stad voor te bereiden op extremer weer en tegelijkertijd de stad gaver te maken.

Kijk hier voor meer info over subsidies om je omgeving te vergroenen.