Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

De eerste ‘veteraanboom’ die in alle rust mag aftakelen

Al 70 jaar staat deze treurwilg in de Valkeniersweide. De boom is aangetast door schimmel waardoor takken kunnen afbreken. Voorheen zou zo’n boom uit veiligheid worden verwijderd. Doodzonde! Want juist deze ‘veteraan’-bomen zijn van grote waarde voor de biodiversiteit. Door een nieuwe aanpak – en een natuurlijk hek – om oude Rotterdamse bomen kunnen ze voortaan in alle rust met pensioen.  

Hoe dood is een stervende boom?

Rotterdam heeft 600.000 bomen, waarvan 2800 monumentaal. Bomen zijn belangrijk voor een drukke stad als Rotterdam. Hoe ouder een boom wordt, hoe groter de waarde, met name voor de biodiversiteit. Niet alleen nemen ze water op en geven ze verkoeling in de zomer, ook zitten ze vol met allerlei insecten en andere kleine dieren. Met als belangrijkste gasten de vogels die kunnen erin schuilen en er hun nesten bouwen.

Van grote waarde

De bijna zeventig jaar oude wilg aan de Valkeniersweide heeft ernstige aantastingen in de kroon en dat is vooral in de wintermaanden goed te zien. Dit komt door parasitaire schimmels die het hout van binnenuit verzwakken. Maar wegens de grote waarde voor de natuurlijke kringloop wil Rotterdam deze zogenaamde ‘veteraan bomen’ als de locatie het toelaat zo lang mogelijk laten staan.

Safety first

Meestal moeten in verval geraakte bomen verwijderd worden, als ze naast een voetpad, weg of parkeerplaats staan. Takken kunnen losbreken en de boom kan omvallen. Maar de wilg aan de Valkeniersweide staat helemaal vrij, langs de waterkant. Eromheen is nu een hekwerk van verzaagde boomstammen aangebracht.

Daarbij wordt de oude wilg regelmatig in de gaten gehouden, en mocht het nodig zijn, dan wordt er ingegrepen. Verder mag het aftakelingsproces zijn gang gaan zoals dat in de vrije natuur ook gebeurt.

Wil je meer weten over andere bijzondere en monumentale bomen?
Kijk op: Monumentale bomen | Rotterdam.nl